Red.: Vandaag exact vijf jaar geleden overleed zanger/componist/schrijver Luc de Vos. We vroegen daarom Noelle Vanhelsuwé (manager Gorki en Luc de Vos) ons te vertellen wat zij het allerbeste van Gorki vindt. En voor de  liefhebbers…..al het materiaal van Gorky/Gorki (10 studioalbums en de liveplaat Boterhammen) is vanwege het lustrum in een cd & vinyl box opnieuw uitgebracht.

Moeilijke opdracht om een ondergewaardeerd nummer te moeten kiezen uit de 10 studio albums van Gorky/Gorki, maar ik zal mijn best doen.

Van het debuutalbum zou ik Arme Jongen kunnen kiezen al is het maar voor de tekst van de tweede strofe. Van het tweede album misschien Hij Leeft omwille van de Afrikaanse toets (Kuifje in Afrika), en omdat we op weg naar Dakar waar we het album gingen opnemen Luc mij vroeg waarover die song (die hij op het vliegtuig net had afgewerkt) ging volgens mij. Toen ik hem niet direct van antwoord kon dienen zei hij ietwat verontwaardigd dat het toch duidelijk was dat het over het monster van Loch Ness ging en ook over …  God natuurlijk. Van mijn favoriete album Monstertje (en het slechts verkochte van Gorki) weer de titelsong denk ik dan maar om zijn typisch Vosiaanse tekst. En zo kan ik van elk album wel een nummer kiezen dat meer aandacht verdiende volgens mij en er iets over vertellen, omdat ik er telkens bij was maar de jury van de Ondergewaardeerde Liedjes is streng: één nummer en niet meer.

Doe mij dan maar Ik Ben Aanwezig (titelsong van het gelijknamige album). Geproduced door Attie Bauw (nen Hollander zoals Luc het zou zeggen) en opgenomen in Amsterdam. Luc in Amsterdam, alleen daar kan je al een boek over schrijven. Maar goed, Ik ben aanwezig dus met Tom Barman op zang, piano, drumcomputer, elf-snarige gitaar (!) en een deels door Tom geschreven tekst waar geen touw aan vast te knopen is. Ook omdat Luc een grote dEUS fan was. In de wagen hadden Luc en ik het vaak over de Belgische muziek en onze conclusie was telkens dat je een TC-Matic generatie had (jaren ’80) en een dEUS generatie (jaren ’90). Niet toevallig twee bands die een grote invloed op Luc hebben gehad en waar hij ook onvoorwaardelijke fan van was. Voor de jaren 2000 konden we nooit echt een groep vinden die dezelfde invloed had gehad op Luc en de muziek in België in het algemeen.

Maar ook voor de manier hoe die samenwerking tot stand is gekomen. Toen Luc ergens op een feestje tegen Tom zei dat hij een plaatje ging opnemen in Amsterdam, antwoordde die doodleuk dat als hij ergens kon helpen Luc hem maar eens moest bellen. Luc gaf mij toen de opdracht Tom te contacteren met de vraag of hij iets dit nummer wilde doen. Op een dag ging ik Tom ophalen en reden we samen naar Amsterdam en daar bleek dat Tom al een volledig idee had arrangementen en hij er een lap tekst had bijgeschreven. Het was volgens mij ook de eerste keer dat Tom een nummer opnam in het Nederlands.

Ik Ben Aanwezig, dus. Een mooie song met een atypische Vos tekst, een Barman tekst waar geen touw aan vast te knopen is, een mooie samenwerking tussen twee compleet tegenovergestelde figuren. Een song waar Luc terecht fier op was en die volgens mijn bescheiden mening veel meer aandacht had mogen krijgen. Ondergewaardeerd dus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.