Vraag het aan enig metal liefhebber en ze zullen zeggen dat Pantera een van ’s wereld meest bekende Metal bands is. Het wordt gekenmerkt door het opvallende gitaarspel van Dimebag Darrell. Niet alleen heeft het de bekende groove, maar het heeft een extra heerlijk vuile sound, wat misschien wel het beste is te omschrijven als een vulgair display of power, net zoals de naam van een van hun bekendste albums.

Dat de band niet ondergewaardeerd is, blijkt wel als ze tijdens het Monster of Rock festival, op 28 september 1991 in Moskou, spelen voor een publiek van een half miljoen mensen. Op dat moment is Nathan Gale een jaar of elf en het is voor hem misschien wel de tijd waarin hij deze band ontdekt, en daar later een fanatiek fan van wordt. Hij wist toen nog niet dat hij degene zou zijn die een einde aan het leven zou maken van Dimebag Barrel.

Darrell Lance Abbot, wat de echte naam is van Dimebag Barrell, wordt geboren op 20 augustus 1966 als jongere broertje van Vinnie Paul in Texas. Vader is een country muziekproducent, en ondanks dat hij na 17 jaar huwelijk scheidt van zijn vrouw, ondersteunen ze allebei hun zoons om carrière te maken in de muziekbranche. Zo gaat zijn moeder mee naar een gitaristen wedstrijd in Dallas als Darrell op 14-jarige leeftijd eigenlijk nog te jong is om mee te doen. Hij wint de wedstrijd, en later nog vele andere. Darrell en Vinnie Paul zijn onafscheidelijk van elkaar en spelen zo veel mogelijk samen.

Zo ook in de band Pantera, waarin Vinnie werd gevraagd om aan deel te nemen en alleen akkoord ging op voorwaarde dat zijn broer ook mee mocht. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het succes van de band. Maar bij groot succes komt ook een grote verantwoordelijkheid en een heel druk leven. Daarnaast lijdt zanger Phil Anselmo aan chronische rugpijn. Om die pijn te verhullen drinkt hij voor een concert makkelijk een literfles Whisky weg. Op 13 juli 1996 neemt hij een overdosis heroïne, en is vijf minuten lang klinisch dood. Desondanks krabbelt hij op en staat een paar dagen later weer op de bühne. Het voorval laat wel een litteken achter in de band, en zorgt voor dalende verkoopcijfers. Uiteindelijk gaat de band in 2003 uit elkaar. De gebroeders Abbott besluiten een nieuwe band op te richten onder de naam Damageplan.

Damageplan heeft slechts een album kunnen maken, genaamd New Found Power uit 2003. De band omschrijft hun muziek zelf als een mix tussen black metal en groove metal. Ik zeg niet dat dat  het beste album is wat uit de gebroeders Abott’s handen is gekomen, maar het is een behoorlijk goed album.

Save Me wordt als hitsingle gelanceerd, en werd een klein succesje. Het lied gaat over de frustraties van het uiteenvallen van hun vorige band. Wat Dimebag Barrel er zelf over zei destijds was: Usually you can do more damage to yourself than anything else that can fuck you up, I was cookin’ along just fine, and then everything started to unfold. It was like, ‘Holy shit, what’s going on here?’ But that’s just life, and it hit me one day that this has got to be a test to see if I’ve got the balls and strength to overcome all these things that were coming at me. I basically had to save myself from myself. So I did it, and now everything’s going great again.

Save me from myself I call out
But no one hears my plea
Burn my candle fast from both ends
Nightmares grow from dreams

You don’t know
You can’t see through my eyes
So you don’t know me
You don’t know
What’s going through my mind
But can you help me

Op 8 december 2004 is de band net begonnen aan een concert in Columbus, Ohio, als Nathan Gale met een geweer het podium opklimt en Dimebag vijf maal van dichtbij schiet. Daarna vermoordt hij nog drie andere mensen, onder wie het hoofd beveiliging van de band en een roadie. De derde was een fan uit het publiek. De dader was ervan overtuigd dat Pantera zijn teksten had gestolen en dat ze probeerden om hem zijn identiteit te ontnemen. Zijn moeder heeft aangegeven dat hij leed aan schizofrenie en dat ze niet wist of hij wel zijn medicijnen had ingenomen. Gale is gedood door een politieagent, die toevallig in de buurt was en schoten hoorde.

Damageplan was na dit drama niet meer. Broer Vinnie Paul had zelfs getwijfeld om ooit nog iets in de muziek te gaan doen. Maar ja, wat moet je anders doen. Hij bleef muzikaal actief, maar ook hem is geen lang leven gegund, want hij is op 22 juni 2018 aan hartfalen overleden. Hij werd 54 jaar.

Save Me heeft een dubbele lading voor mij. Het is hem gelukt om zichzelf te redden aan zijn eigen ondergang, maar niemand heeft hem kunnen redden van de jonge geestzieke fan. Alleen al om het verhaal, verdient dit nummer en het hele album veel meer waardering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.