In de jaren zestig en zeventig waren platenwinkels nog kleine kunstmusea. De nieuwste releases stonden op stellingen aan de muur uitgestald en niet zelden kocht ik uiteindelijk een album vanwege de intrigerende hoes. Natuurlijk beluisterde ik de elpee gedeeltelijk, maar de eerste aanzet was toch echt de hoes. Uren kon ik door de bakken struinen op zoek naar die parel en mooie hoezen. Ik sluit niet uit dat bijvoorbeeld Meat Loaf mede hierdoor zo tot de verbeelding sprak net zoals Led Zep’s Houses Of The Holy, maar ook Miles Davis’ Tutu en Roxy Music. En wat te denken van Iron Maiden? Ja, surf de hoezen maar eens.

Een album wat ik in 1974 op deze manier aanschafte was Feats Don’t Fail Me Now van Little Feat. Een getekende Amerikaanse slee van een auto op een bergweg met een bliksem die naar de auto lijkt te grijpen. De band kende ik van naam, maar de muziek was nog onbekend. Een steengoed album; feitelijk een ‘best of’, want vrijwel alle tracks zijn inmiddels klassiekers. Het heeft natuurlijk ook te maken met de line-up met Lowell George en Paul Barrère en een beetje hulp van vrienden zoals Emmylou Harris, Bonnie Raitt en Tower Of Power.

Barrère kwam pas drie jaar na de oprichting bij de band en is aanwezig vanaf het derde album Dixie Chicken uit 1973. De naam Little Feat is een afgeleide van een opmerking van Jimmy Carl Black van The Mothers Of Invention, waar Lowell George toen der tijd in speelde. George had namelijk hele kleine voetjes en net zoals bij The Beatles werd een ‘E’ een ‘A ‘. Little Feat behoort tot de grote namen uit de zeventiger jaren met hun mix van rock & roll, blues, R&B, boogie, country, folk, gospel, soul, funk en jazz fusion. Ze worden wel eens vergeleken met The Band.

In 1979 overlijdt zanger Lowell George aan een hartaanval als gevolg van een overdosis cocaïne. De band valt uit elkaar om in 1987 weer te herstarten en nog negen prima albums te maken. Barrère zou een prominente rol op zich nemen als componist, zanger en gitarist. Sinds 2003 (tot 2012) organiseerde Little Feat jaarlijks een reeks van fan-concerten op Jamaica, die op het web te beluisteren zijn.

In 1994 kreeg Barrère hepatitus C, die onder controle was, maar in 2015 werd er leverkanker geconstateerd waaraan hij op 26 oktober overleden is. Na de tijdelijke opheffing van Little Feat in 1979 bracht Barrère twee soloalbums uit en maakte drie albums als bandlid van Bluesbusters.

Little Feat heeft net zoals Grateful Dead een cultstatus. Hun albums verkochten redelijk, maar singlehits hebben ze nooit gehad. Een van de meest markante liedjes is Rock & Roll Doctor met hieronder een registratie op Pinkpop.

Foto: Paul Barrère tweede van rechts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.