Eerlijk gezegd was ik verbaasd dat er geen aandacht aan werd gegeven op deze site. En daarom dus deze bijdrage. En dan doel ik op het overlijden van Ric Ocasek, de frontman van The Cars. 15 september overleed hij op 75 jarige leeftijd. Voor velen bekend van het nummer Drive wat dus niet werd gezongen door frontman Ocasek maar door de bassist Benjamin Orr. Laatstgenoemde neemt de vocalen ook voor zijn rekening in Just What I Needed, maar The Cars zijn voor een groot deel toch Ric Ocasek. Oprichter Ocasek was verantwoordelijk voor de meeste nummers van The Cars. Opgericht ergens eind jaren ’70 om in 1988 weer uit elkaar te gaan. In 2011 komen de mannen weer bij elkaar om een nieuw album op te nemen. Een Amerikaanse band met een eigen geluid, rock dus gitaren aangevuld met synthesizer. Just What I Needed is echt zo’n nummer van The Cars waar je dat allemaal terug hoort.

I don’t mind you comin’ here
And wastin’ all my time
‘Cause when you’re standin’, oh so near
I kinda lose my mind

It’s not the perfume that you wear
It’s not the ribbons in your hair
And I don’t mind you comin’ here
And wastin’ all my time

Tijdens Live Aid in 1985 spelen The Cars dit heerlijke pakkende nummer in een vol stadion in Philadelphia. Zoals al gezegd in 1988 gaan The Cars uit elkaar en probeert Ric Ocasek een solocarierre van de grond te krijgen. Maar dat blijkt lastiger dan gedacht: hij brengt wel een aantal albums uit maar het succes wat hij met The Cars had kan hij solo niet evenaren. Buiten het feit dat hij wel een begenadigd songwriter is heeft wel succes als producer. Op de site van Billboard besteed men daar ook aandacht aan onder de titel 10 Essential albums he produces for other artist. En dan is op zijn zachts gezegd geen lullig lijstje. Van Weezer, Bad Religion tot Jonathan Richman, kortom niet de eerste de beste. Maar goed Ric Ocasek is niet meer, wat wel blijft is zijn muzikale nalatenschap. Ik vond naar aanleiding van zijn overlijden de volgende tweet als een groot eerbetoon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.