Lucille has messed my mind up
But I still love her

Wie is toch die Lucille? Sinds ik besloten had een verhaaltje over het lied te schrijven gaat die vraag maar door mijn hoofd. Wat heeft ze gedaan waardoor die arme jongen van de kaart is? Is het soms de comédienne Lucille Ball, die in de jaren zestig de televisie teisterde. Of toch Lucille Starr, die wereldwijd een hit in handen had met The French Song. Gedeeltelijk in het Engels en deels in het Frans; dit kan een aanwijzing zijn.

Dit vereist een diepgravend onderzoek en dus ben ik het internet opgegaan. Jeff Simmons begon ooit in de band Indian Puddin’ & Pipe uit Seatlle, maar zij kwamen helaas in de handen van Matthew Katz terecht. Hij stelde een contract op waardoor ze volledig overgeleverd waren aan de grillen van deze notoire uitbuiter. Teleurgesteld ontbonden ze de band en gingen verder als Easy Chair, die in 1968 een enkelzijdige elpee opnamen om direct daarna de naam wederom te veranderen in Ethiopia. Ze mochten een optreden van The Mothers Of Invention openen en later voor Alice Cooper.

Zappa raadde de band aan om naar Los Angeles te verkassen, maar opnamesessies leverde geen vruchten op. De band hield er mee op, maar Jeff Simmons kreeg wel een contract voor twee platen bij Straight. Het eerste album was een instrumentale (uitstekende) soundtrack voor een obscure film, Naked Angels. Het tweede album Lucille Has Messed My Mind Up is inmiddels een cult-klassieker vol van psychedelische rockmuziek, waarop Simmons hulp van Zappa krijgt. Hij schrijft het titellied en samen componeren ze Wonderful Wino (dat op Zoot Allures terecht komt). Simmons wordt gevraagd zich bij The Mothers Of Invention aan te sluiten waar hij vanaf Chunga’s Revenge tot en met Roxy & Elsewhere de basgitaar zou spelen. Rond 1980 gaat hij terug naar Seattle, speelt in een paar bandjes en schrijft een memoires I Joined the Mothers of Invention…for the FBI (die nooit werd uitgegeven). In 2005 kwam hij met een nieuw soloalbum.

Lucille Has Messed My Mind Up werd door Zappa in een andere (reggae)versie op Joe’s Garage hergebruikt. Het lied vóór Lucille is Why Does It Hurt When I Pee? Nu wordt er wel gesteld dat veel mannen met hun piemel denken, maar zelfs een overdraagbare geslachtsziekte zal hem toch niet geestelijk van zijn stuk brengen?

She treats me like my heart is made of stone
She runs around and leaves me home
All alone

De sloerie eet dus van meerdere walletjes. Afijn, een hele blog verder en ik ben na vele uren surfen en artikelen lezen nog geen stap opgeschoten over de identiteit van Lucille. Voorlopig kan ik maar één conclusie trekken. Jeff Simmons is er daadwerkelijk in geslaagd om met mijn verstand te rotzooien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.