Er zijn van die albumtitels die je nooit meer vergeet. Dertig jaar geleden kwam het tweede album uit van The Wedding Present. De titel was Bizarro. Bizar genoeg is me dat dus altijd bijgebleven. Ondanks dat ik niet kapitaalkrachtig genoeg was toentertijd om veel albums te kopen, en ik deze dus ook aan me voorbij heb laten gaan, heeft het album al die jaren mij wel weten te fascineren.

Tegenwoordig ben ik kapitaalkrachtig genoeg om elke maand tien euro te kunnen lappen voor Spotify en daardoor is ook Bizarro te beluisteren. Een mooi cadeautje. Je hoort de invloeden van The Fall en van Buzzcocks. Bovendien is de naam van de band een eerbetoon aan The Birthday Party, de oude band van Nick Cave en Mick Harvey. En dan heb ik nu wel meer dan genoeg met waanzinnige namen gestrooid. De muziek is top, dat wil ik er maar mee zeggen.

Er staan genoeg hoogtepunten op het album die een aanschaf alsnog – ondanks mijn krappe budget – voor mij in 1989 had kunnen rechtvaardigen. Uiteraard hoort ook bij die hoogtepunten de eerste single van het album, het nummer Kennedy. Een prachtig voorbeeld van hoe tijdloos relevant en urgent de muziek van de band kan klinken. Als dit nummer heden ten dage voor het eerst uit zou zijn gekomen zou het behoorlijk gehyped worden. Superlatieven zouden niet ontbreken.

Voor de rest kan ik echter niet goed achter de tekst van het nummer staan. Want je kunt natuurlijk nooit genoeg appeltaart hebben. Zeg nou eerlijk.

Lost your love of life?
Too much apple pie
Oh have you lost your love of life?
Too much apple pie
And now Harry’s walked away with Johnny’s wife

De band bestaat nog steeds trouwens. Het enige constante bandlid al die jaren is zanger en gitarist David Gedge. Het bandgeluid is dan ook wat geëvolueerd. Recente nummers zijn over het algemeen iets minder rechttoe rechtaan, maar het is absoluut hele mooie post-rock. Het is dus zeer de moeite waard om andere albums van de band te gaan ontdekken. Wel even een waarschuwing dan nog. Voordat Bizarro uitkwam heeft de band een aantal John Peel-sessies gedaan die dan toch echt geheel anders klinken. Folkmuziek uit de Oekraïne: lijkt je dat wat? Dan ook dat zeker luisteren. Bizarro, inderdaad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.