Je hebt soms van die periodes dat je een bepaalde artiest graag draait; ik had dat een tijdje met Mark Lanegan. En op die manier kwam ik aanraking met The Gutter Twins. Een duo wat wordt gevormd door Gregg Dulli en de eerder genoemde Mark Lanegan. Gregg Dulli natuurlijk bekend van zijn werk met Afghan Whigs. Waren de heren eerst alles behalve vrienden omdat, je gelooft het niet, ze beiden dezelfde vrouw leuk vonden, of te wel de haantjes waren elkaars rivalen. Waar beide ook nog een overeenkomst hadden was het gebruik van verdovende middelen, kortom beiden waren verslaafd. En soms gebeuren er ook wel weer mooie dingen want beide heren hebben elkaar geholpen om van zowel de cocaïne als heroïne af te komen. En van het een kwam het ander uiteindelijk resulterend in 2008 met het album Saturnalia.

Op dat album staat het nummer God’s Childeren, een donker maar werkelijk prachtig nummer. Een sfeer die je onheilspellend en dreigend kan noemen, een zich herhalend gitaarriffje, maar juist die herhaling is zo mooi, om vervolgens over te gaan in bombastische powerchords, terwijl het ander riffje maar doorgaat. Eentonigheid kan soms zo mooi zijn en wordt hier tot kunst verheven. En qua tekst is het nou niet heel vrolijk te noemen, maar wel intens.

Strange the way you seem
Suicidal
You don’t live at all
So why you cryin?

Come and play with me
And feel desire
It’s all in the dark
A walk through the fire

Ik blijf het altijd bijzonder vinden wat muziek voor emoties en gevoelens los kan maken. Een nummer als deze, Gods Childeren, is daar in mijn ogen een mooi en prachtig voorbeeld van. Zoals ik al zei onheilspellend maar tegelijkertijd ook een soort van rust. En als je dat kunt dat ben je een kunstenaar en in dit geval in tweevoud. The Gutter Twins bestaan officieel nog steeds, maar toeren niet en brengen geen nieuwe muziek uit. En dat is meer dan jammer en als The Gutter Twins werkelijk God’s Childeren zijn, hoop ik dat hun vader hen binnenkort enig zins bestraffend toespreekt dat het volk wel weer aan iets nieuws toe is. Iets donkers, iets rauws. Ik blijf hopen en ondertussen blijf ik genieten en geloven in God’s Childeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.