Frank Sinatra is dood. Dat moge duidelijk zijn. Miss Kittin geeft dit ook regelmatig aan in de electroclash undergroundhit die zijn naam draagt. En ze lacht erbij. Dat is best heftig en direct. Maar zo is dit lied nu eenmaal. Je zult het horen, tekstueel gezien wordt er volledig los gegaan in dit lekkere nummertje.

Every night with my star friends
We eat caviar and drink champagne
Sniffing in the VIP area
We talk about Frank Sinatra
Do you know Frank Sinatra?
He’s dead
*Hahahaha*

Het is geen crooner, deze Frank Sinatra, en totaal niet geschikt om te fungeren als muzikaal behang bij een beschaafd feestje, met blokjes jonge kaas, keurig gevouwen servetten, en je schoonouders op de tweezitsbank. Nee, decadente club-muziek, dat is wat het is. Met cocaïne, champagne en wilde seks. De voordracht van Miss Kittin is expliciet en provocerend. Voor minder zou je al rooie oortjes krijgen. Wellicht zou je dan kunnen spreken van een gimmick, maar dat is het niet. De kwaliteit van het nummer is authentiek en de dansbaarheid verliest nimmer glans. Het gaat al meer dan 20 jaar mee.

Miss Kittin en The Hacker komen allebei uit Frankrijk en hebben samen – en los van elkaar – de nodige krediet opgebouwd als het gaat om het maken van electroclash en techno muziek. Miss Kittin heeft onder andere ook nog samengewerkt met Felix Da Housecat en Golden Boy. En met succes. Luister ook maar eens naar Madame Hollywood, samen met Felix Da Housecat. Ook al zo’n klassieker.

Maar waarom wordt de zanger Frank Sinatra hier nu bijgehaald? Is het nodig Ol’ Blue Eyes zo direct te betrekken bij dit vunzig feestnummer? Caroline Hervé – de echte naam van Miss Kittin – heeft aangegeven dat het vooral een ode is. Ze heeft juist veel waardering voor Frank Sinatra in het bijzonder, en romantische jazzmuziek in het algemeen. Hmm, ik waag dit toch echt te betwijfelen. Vooral omdat de feitenkennis niet zo groot was toen ze de tekst bedacht. Toen het nummer werd gemaakt was Frank Sinatra nog niet dood, namelijk. Dat zou pas drie maanden later zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.