Toen ze het nummer schreef ging ze met iemand die in Londen woonde. Je moet niet een liedje over Liverpool schrijven, vond hij. Waarom niet? Vroeg Suzanne Vega. Daar houden ze daar niet van, was het antwoord. Hij had geen gelijk. Elke keer wanneer Vega in Liverpool optreedt dan komt er veel publiek dat juist heel graag het nummer In Liverpool wil horen. Wat dan weer een beetje gek is. Het nummer gaat niet specifiek over hoe leuk het is in Liverpool. Het gaat met name over waanzin en over eenzaamheid.

And the boy in the belfry
He’s crazy, he’s throwing himself
Down from the top of the tower

Het is zeker een tegenstrijdig nummer. Ondanks de inhoud klinkt het niet somber, of eenzaam. Muzikaal gezien is het zwierig. Op een mooie manier is het dus toegankelijk en gestoord tegelijkertijd. Daarom is het erg jammer dat dit dan weer zo’n buitengewoon goed nummer is dat langzamerhand dreigt te worden vergeten.

Suzanne Vega is een verhalenverteller. Haar teksten zijn in de regel alles behalve oppervlakkig en ze weet de luisteraar te boeien met haar voordracht. Ze heeft geen kabaal en pose nodig om heel veel los te maken. Suzanne Vega gaat voor integriteit, kwaliteit en inhoud. Helaas was In Liverpool – een single van haar vierde album uit 1992 – niet een heel groot succes. Als je het hoort dan weet je het: dit nummer was onterecht niet die megahit die het wel had mogen zijn.

Gelukkig zijn er liefhebbers. Niet alleen hier bij Ondergewaardeerde Liedjes. Ook in België hebben ze goede smaak. De band Yevgueni heeft een respectvolle cover opgenomen, en op zich is het één van hun beste nummers. Je kunt In Deze Stad terug vinden op het debuut van de band. Een andere noemenswaardige andere versie is van Suzanne Vega zelf. Tussen 2010 en 2012 heeft ze een groot deel van haar nummers opnieuw opgenomen. Vier thema-albums zijn toen uitgekomen. Op het tweede album van de reeks – People & Places – staat dan een iets minder zwierige nieuwe versie van In Liverpool. Minder zwierig, maar wel een stuk meer gerijpt, en eigenlijk daarom ook niet minder indrukwekkend.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.