Enige gelijkenis met Frank Zappa en Soft Machine dringt zich automatisch op. Behalve dat het album – To The Highest Bidder – heerlijk experimenteel is, was het tevens de definitieve doorbraak voor deze Haagse band. What else, zeg ik als Hagenees. Als jonge band moest Supersister vaak ‘s nachts opnemen aangezien de studio’s overdag doorgaans gekaapt werden door bekendere, hitgevoeligere artiesten.

De single van het album was A Girl Named You, dat in een verschrikkelijk ingekorte versie (3:15) slechts de tipparade wist te bereiken. Pas na het beluisteren van de albumversie begrijp je hoe goed  Supersister eigenlijk was. Nederland had al kennis genomen van de band – die ooit als Sweet O.K. Supersister in 1968  begon – met het album Present From Nancy, de hit She Was Naked en een optreden op Pinkpop én het Nederlandse Woodstock-festival in Kralingen. Ook in het buitenland waren ze zeer gecharmeerd van Supersister, want BBC-DJ John Peel bracht het album in Engeland op zijn eigen label uit.

Ook anno 2019 klinkt de muziek nog steeds fris en zelfs de altijd zelfkritische toetsenist Robert-Jan Stips kijkt met een tevreden gevoel terug. Muziek met een lange levensduur, die nog steeds intrigeert. De band Camel heeft ooit eens het nummer Supertwister opgenomen als eerbetoon en hebben Stips vroeger eens gevraagd met hen te komen spelen. Is er nooit van gekomen. Supersister bestond verder uit Sacha van Geest (fluit), Ron van Eck (bass) en Marco Vrolijk (drums), terzijde gestaan door producer Hans Oosterhout. In 1975 was de koek op, maar in 2000 zijn de heren nog een keertje samengekomen voor een reünieconcert. Behalve Vrolijk en Stips zijn de anderen helaas overleden.

2 comments

  1. Mooi stukje over deze bijzondere groep. Maar klopt het dat ze in 1968 als Sweet Okay Supersister begonnen met Present from Nancy? Die lp is toch echt onder de naam Supersister verschenen en die single She was naked ook. Sweet Okay Supersister is toch een naam die ze veel later zijn gaan hanteren?

    1. Ja, als schoolband noemden ze zichzelf Sweet O.K. Supersister om dit snel te veranderen in Supersister. In 1974 valt de band uit elkaar en brengt fluitist Sacha van Geest een soloalbum uit onder de naam Sweet Okay Supersister (Spiral Staircase) waar het hitje Coconut Woman (en totaal anders dan de stijl van SS) op staat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.