Het idee had ik al een tijdje; een blog over een gitarist die helaas niet meer onder ons is. Zo’n gitarist die niet vaak genoemd wordt als het gaat over gitaarhelden of zelfs gitaargoden. Steve Vai, Joe Satriani zijn dan vaak de namen die genoemd worden en eigenlijk nooit Ronnie Montrose. Bij het doorspitten van deze site kwam ik een blog tegen van Ronald Eikelenboom in het kader een batlle over de jaren ’70 en daar wordt Ronnie Montrose al in het zonnetje gezet, hoewel de zon voor Ronnie wel op een hele vervelende manier onderging.

Niettemin kon ik de verleiding niet weerstaan om er toch nog een paar regels aan te wijden. Ronnie Montrose een gitarist die eigenlijk alles kon, als sessiemuzikant met veel artiesten gespeeld en geen stijl die hij schijnbaar niet machtig was: van Herbi Hancock tot Dan Hartman. Een muzikale reiziger die naast zijn sessiewerk ook met eigen werk succesvol was. Het al eerder genoemde en geroemde Montrose. In de jaren ’80 heeft Ronnie samen met zanger Davey Pattison de band Gamma opgericht en worden er vier albums afgeleverd. En op het tweede album staat het meer dan geweldige nummer Voyager. In dit nummer laat Ronnie Montrose zien en dus vooral horen waarom hij een groot gitarist is. Rock met soul, een prachtig geluid, snelle en soepele gitaarlicks afgewisseld met riffs die op je gevoel inspelen.

De eerste keer dat ik de solo hoorde was ik er echt onderste boven van, zo mooi, zo goed en alles op de juiste plaats. Een parel in het land der gitaristen. Ik kan me soms ook niet aan de indruk onttrekken dat bijvoorbeeld Slash ook zeer goed naar meester Ronnie heeft geluisterd. Zoals ik al aangaf, voor veel mensen niet een gitarist die je als eerste noemt als het hebt over de virtuose met de zes snaren. En op zich is dat natuurlijk ook geen ramp maar af en toe zo’n man, die er helaas niet meer is, even in de schijnwerper zetten kan geen kwaad. Een muzikant, gitarist met een prachtig geluid en uniek spel. Een reiziger in het gevarieerde muzikale landschap, ik kan het meer dan waarderen en kan er naar blijven luisteren. Ik reis graag mee met Ronnie en zijn kompanen, ik zou zeggen sluit aan en geniet van de reis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.