Veel artiesten hebben er eentje in hun leven gemaakt: een ‘masterpiece’. Een nummer waarin ze zich muzikaal helemaal uitleven, een verhaal vertellen. Een liedje dat meestal langer is dan een gemiddelde single, niet per se geschikt is voor de charts en waarin de ene creatieve uitspatting de andere opvolgt. Fool’s Overture van Supertramp vind ik daar een mooi voorbeeld van, of Firth Of Fifth van Genesis. 

In die categorie schaar ik ook Suite: Clouds & Rain van David Gates. De zanger maakte de plaat in 1973, vrijwel direct na de breuk met zijn band Bread, de grondleggers van een destijds volledig nieuw genre: softrock. Superromantische popliedjes in een licht rock-jasje. En hoewel de meeste nummers op het betreffende album First volgens de kenners bijna niet zijn te onderscheiden van zijn werk met Bread, viel Suite: Clouds & Rain míj in ieder geval direct op.

Met het intro wordt direct de sfeer gezet. Het zachte gehuil van de wind, de prachtige pianomelodie, de langzaam aanzwellende muziek en dan uiteindelijk die prachtige, warme stem. En terwijl de zanger zich verwondert over al het moois dat onder hem doorschiet, vliegen wij met hem mee. Gedragen door de magische klanken van het nummer, maken wij zijn nostalgische reis van dichtbij mee.

Een klap onweer. En dan is er regen… Maar terwijl de lucht dicht trekt, klaart de muziek steeds verder op. Hij is bijna thuis. Het tempo gaat omhoog om uiteindelijk te eindigen in een ultieme, instrumentale climax. Een geweldige compositie die je pakt vanaf het begin en je pas bij de laatste seconde weer loslaat. 

En de compositie die door zijn fans als zijn beste plaat wordt beschouwd. Maar noch in de Top 2000, noch in de Snob 2000 is er plaats voor dit pareltje. En dat is jammer. Want dit is met recht een ‘masterpiece’.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.