Dat je geruime tijd na een battle pas echt het meest ondergewaardeerde liedje tegenkomt is iets wat mij vaker overkomt. Neem nu My Mother Is A Space Cadet, die was werkelijk prachtig geweest voor de Ruimtelijke Battle. De twaalfjarige zoon van Frank Zappa die samen met zus Moon Unit (ja, echt!) en een aantal twaalf- tot veertienjarige buurtkinderen onder leiding van Eddie Van Halen een singletje opnemen. Ik kan mij er een er voorstelling van maken hoe zoiets ontstaan is.

Kinderen die vakantie hebben, hangend op de bank, ruzie maken over de vraag wie er nu met de Atari mag spelen, en vader die thuis wat probeert te werken. Waarom gaan jullie geen plaatje maken samen? Zo gaat dat in een huishouden waar vader rock muzikant is en moeder blijkbaar een space cadet.

De tekst werd geschreven door Dweezil, Moon Unit en Steve Vai, die op dat moment gitaar in de band van vader Frank speelde, en de muziek door Dweezil en Vai. Op de B-kant het nummer Crunchy Water, geschreven door Dweezil en klasgenootje Greg Kurstin, die we tegenwoordig vooral kennen als producer en songschrijver van onder andere Adele, Sia, The Foo Fighters, Liam Gallagher en Paul McCartney. Niet de minste blijkbaar.

Het geheel, twee keer net geen drie minuten, verscheen op vader’s Barking Pumpkin label.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.