Als je immer op zoek bent naar het ultieme popliedje dan moet je je vooroordelen zo nu en dan aan de kant zetten. Het helpt dat je open staat voor de liedjes van de Carpenters, bijvoorbeeld. Al is dat niet zo moeilijk. Als fan van Sonic Youth mag dat. Zij hebben hun liefde voor Karen Carpenter nooit onder stoelen of banken gestoken. En dan is het dus ook voor de gitaar-herrie-liefhebber mogelijk te genieten van de meest waanzinnig mooie popliedjes.

Zo mag ik natuurlijk nu ook naar Olivia Newton-John luisteren. Indie-heldin Juliana Hatfield heeft namelijk vorig jaar een Newton-John coveralbum gemaakt. Een overheerlijk album. En als je dat beluistert – en dan gaat luisteren naar de originelen – dan ontdek je wel eens wat. Zo ontdek je bijvoorbeeld één van de meest perfecte pop-pareltjes.

In de jaren ‘70 nog voordat ze Grease-faam kreeg was Newton-John al een gevierd zangeres. In de U.S.A. had ze een aantal grote hits gehad. En dit Have You Never Been Mellow was zelf een nummer één hit. Dat was dus in 1975. Hier in Nederland deed het niks. Maar op één of andere manier… Ik weet het niet, het komt me zo bekend voor!? Toen ik het refrein hoorde was het zo ontzettend herkenbaar. Ik zong het ook meteen mee. Heel gek. Het nummer is geschreven door John Farrar. Hij heeft veel hits geschreven voor Newton-John. You’re The One That I Want is een hele bekende. En voor mij springt Physical er ook bovenuit. Jeugdsentiment namelijk. De videoclip kan ik me nog heel goed heugen in ieder geval.

Dit Have You Never Been Mellow is een nummer om erg vrolijk van te worden. Ik weet niet of Olivia Newton-John van een partijtje houdt, maar ze maakt het feest-beest wel in me los met dit liedje. Vrolijk zingen. En hakken, gek genoeg. Maar zonder gekheid, dit is echt een heel goed nummer. Het is onmiskenbaar jaren ‘70, en zelfs een dwarsfluit ontbreekt niet. Kitsch en kunst ineen. Van dergelijke muziek mag je houden. Van een dergelijke zangeres – zonder smoesjes – uiteraard gewoon ook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.