Turn The Page is slechts een keer een hit geweest. In de V.S. schopte Metallica het tot de eerste plek in de rocklijst, maar in de reguliere Billboard kon het geen potten breken  net zoals in Nederland. In Scandinavië en Down Under werd het een vette hit. Het staat op Garage Inc (1998).; een album vol met covers, smaakvol aangepast en overgoten met een Metallica-sausje. Na drie serieuze en donkere albums wilden de mannen iets luchtigers maken. De bijbehorende clip zorgde wel weer voor controverse en het werd door MTV in de ban gedaan, omdat pornoster Ginger Lynn een rolletje vervuld. Hun versie gaat over een moeder die overdag een stripper is en ’s nachts haar lichaam verkoopt.

Drie jaar eerder hadden Golden Earring ook al een coveralbum opgenomen (Love Sweat), zij het met beduidend minder succes en zonder positieve kritieken. Het is het slechts verkopende studioalbum van de Haagse rockers. Wellicht had het te maken met de betrekkelijk onbekende originelen. De single van het album, This Wheel’s On Fire flopte eveneens. Turn The Page had beter de single kunnen worden, want het is het sterkste lied van het album. Wel werd het lied in hun versie in de succesvolle televisieserie Sons Of Anarchy gebruikt.

Het origineel is van Bob Seger en staat op het album Back In ’72, dat toepasselijk in januari 1973 uitgebracht werd. Onze Bob was toen nog een vrij onbekende en weinig succesvolle zanger met een geweldige live-reputatie. De single kreeg nauwelijks airplay en Back In ’72 kwam niet hoger dan de 188ste plek. Pas in 1976 zou hij met Night Moves en het krachtige livealbum Live Bullet gezamenlijk in de V.S. en Canada 16x platina ophalen. Tot en met 1995 zou hij voor elk album zijn wand verder kunnen versieren. Zijn Greatest Hits werd in zijn moederland zelfs Diamant (10x platina).

Turn The Page opent met een schitterende saxsolo en het lied gaat over het leven van muzikanten onderweg van optreden naar optreden. De keerzijde van de medaille en een zijde die het publiek niet ziet of zelden over leest. Het is tevens de rustigste van alle uitvoeringen en covers.

I hardly ever wrote on the road. There wasn’t a lot of time for writing on the road back then. The only two songs that I can think of that I wrote on the road are Night Moves and Turn The Page, but those were basically cases of getting an outline of verses over three-hour periods. The songs weren’t totally finished until I had a week or two off the road to really knuckle down on them.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.