Een plezierige bezigheid (soms), liggend op de bank, koptelefoon op de kop, luisteren naar de nummers die je ooit hebt verzameld op de 80gb Ipod. En als je het dan op shuffle hebt staan komen ze ineens voorbij, onaangekondigd en dus des te verrassender.

Het was 1979; het jaar dat het album uitkwam waar dit nummer in de live versie op stond. De drummer die het nummer met een lekker ritme begint, de piano die volgt, een heerlijke bas en dan die gitaar. Bertus Borgers die opent met You make me feel, like i’ve drawn a losers card.

Sweet d’Buster met Still Believe, daar hebben we het over. Het nummer wat veel mensen zich zullen herinneren in de uitvoering van Herman Brood. Hij had er in 1978 een bescheiden hitje mee en zelfs in de Top 2000 stond deze uitvoering van Brood op nummer 1740. En arme Bertus heeft inderdaad de verkeerde kaart getrokken. Zelfs geen Snob 2000 voor dit werkelijk prachtige nummer. Sweet ‘d Buster is een band bestaande uit muzikanten die net iets meer konden: Robert Jan Stips, Paul Smeenk, de al genoemde Bertus Borgers, Herman Deinum en Hans Lafaille. Vijf namen die garant stonden voor pure muzikale chemie.

Alles in dit nummer klopt eigenlijk, de heerlijke bassloopjes, het gitaar en pianowerk en nooit zitten ze elkaar in de weg. En terwijl je dan  zo op de bank ligt, vraag je waarom zo’n band met die kwaliteiten nooit verder is gekomen. Nooit echt zijn door gebroken en niet veel méér waardering hebben gehad in eigen land en daar buiten? Vragen die nooit beantwoord zullen worden en laten we eerlijk zijn, het doet er ook niet meer toe. En toch, met terugwerkende kracht hoop ik de roep van Bertus Borgers en zijn Sweet d’Buster  beantwoord wordt:

I won’t stop trying, cause I still believe I can win,
I stille believe I can win, your love

8 comments

 1. Inderdaad, vette band zetting.
  Top muzikanten die hun sporen ruimschoots verdiend hebben.
  Het nummer stond al op het album Friction in 1978.
  Als Krezip weer bij elkaar kan komen dan kunnen zij niet achterblijven 😉

 2. GEWELDIG nummer , GEWELDIGE band…..sweet memory’s. Heb ze meerdere gehoord life…

 3. Inderdaad een meer dan briljant nummer dat niet minder briljant word uitgevoerd. Dit is in mijn ogen echt het meest ondergewaardeerde nummer ooit, gespeeld door een geweldige, en ook ondergewaardeerde band. Nummer is ook in meerdere uitvoeringen live gespeeld, de ene uitvoering nog mooier dan de andere.

 4. Misschien moet dit geweldige nummer opnieuw onder de aandacht worden gebracht en ouderwets lobbyen om een verdiende plek in de Top2000 te krijgen. Veel mooier krijg je ze haast niet van eigen bodem.

  1. Wat is er mis met een mooie notering in de Snob 2000? Het staat in 2020 op de 1731ste plek. In die andere lijst prefereren ze toch de uitvoering van Herman Brood.

 5. Het origineel van Sweet d’Buster en dan vooral in de live uitvoering van Gigs is zoveel beter dan de Herman Brood versie.
  Inderdaad zeer ondergewaardeerd! Toch wel bekend bij de liefhebbers van echte muzikanten muziek.

 6. Speel het maar eens na, klinkt simpel maar is toch een ding hoor.. Die Paul Smeenk is echt goed

 7. En leuk~: het origineel is een driekwartsmaat en Herman maakte er een vierkwartsmaat van. Vandaar dat ie zo anders klinkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.