Vraag mij wat het beste album van Supertramp is en ik zal zonder enige vorm van twijfel Crime Of The Century zeggen. Even In The Quietest Moments is heel goed, maar mist brille en alle daaropvolgende albums zijn veel te glad en te commercieel. Liedjes die mij heel snel gingen vervelen. Het hele album blijft na 45 jaar nog steeds een genot om naar te luisteren. Alleen al die allereerste piano-aanslag, gevolgd door de stem van Rick Davies. De toon is meteen gezet en langzaam neemt de muzikale spanning toe om mega te eindigen met het titelnummer.

En toch……op Breakfast In America (1979) zit een lied helemaal aan het einde van kant 2 verstopt. Verstopt, omdat het wat mij betreft de albumopener had moeten zijn. Een lied dat ook niet op Crime Of The Century had misstaan. Child Of Vision is een muzikale vertaling van Roger Hodgson’s blik op de V.S.

Well, who do you think you’re foolin’?
You say you’re havin’ fun,
But you’re busy going nowhere,
Just lying in the sun
You tried to be a hero,
Commit the perfect crime
But the dollar got you dancing
And you’re running out of time

En anno 2019 is het lied weer actueel. Onder ‘leiding’ van Trump verdwijnt de V.S. langzaam weer naar een interne economie en politiek onder het mom America First. Nou deden ze dat al decennia, want elke actie was uitsluitend gericht ter waarborg van de Amerikaanse belangen. De zelfbenoemde politieagent van de vrije wereld mengde zich in buitenlandse politiek en was de initiator van oorlogen.

Onder het mom van geld voor (de reparatie van) wegen wil de V.S. (lees: Trump) elke militaire steun acuut reduceren dan wel beëindigen. Het gaat natuurlijk om andere zaken, maar een verstandig en intelligent mens zou de gigantische bijdragen aan het militaire apparaat verminderen.

De V.S. zijn opgericht naar Nederlands voorbeeld, omdat wij in die dagen een van de weinige voorbeelden van een functionerende republiek waren. Scheiding van kerk en staat en rechtspraak. Dat voorbeeld en de visie vertaalde zich naar de democratie van de huidige V.S. Vandaag de dag is er weinig over van deze visie. De president bemoeit zich met aanstellingen van het Hooggerechtshof en de religie speelt een (veel te) belangrijke rol in de samenleving en politiek.

Child Of Vision?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.