Het blijft een terugkerend fenomeen.  De discussie waarom er relatief weinig vrouwen in de Top 2000 staan. En wellicht kunnen we hetzelfde wel zeggen van de Snob 2000, terwijl er toch prachtige en goede muziek door vrouwen wordt gemaakt. Er zijn bands genoeg met een vrouw als leadzangeres, die ook nog eens een grotere rol speelt dan alleen zingen.

All About Eve is zo’n band. Julianne Regan was journalist en werd gevraagd midden jaren ’80 om zangeres te worden van Gene Loves Jezebel, een gothic rockband uit Engeland. Gothic was aan het opkomen en toen Julianne daarna deel uit ging maken van de band All About Eve werd ook deze band in dat genre geplot.

Dat bleek toch anders, want alhoewel op de eerste singles zeker muzikaal die link was te leggen, werd de band (genoemd naar de ’50-er jaren film met Bette Davis) steeds breder. Julianne werd eind jaren ’80 gezien als een van de beste stemmen in de rockscene. Zeker in Engeland. In de jaren ’80 en ’90 scoorde de band regelmatig kleine hitjes in Engeland, in Nederland wisten ze nooit de hitparade te halen.

En eigenlijk is dat niet te geloven. Op hun debuutalbum staat Martha’s Harbour; het heeft niets meer te maken met gothic of rock. Een atypisch nummer, zelfs voor de band. Alleen gitaar en de stem van Julianne. Ik werd in 1988 gelijk geraakt toen ik het nummer hoorde, en nu nog steeds. Een fantastisch nummer met de geweldige zang van Julianne. Het was ook in Engeland de grootste hit van de band (met een 10de plaats), maar daar bleef het dus ook bij.

Een echte ondergewaardeerde band dus en dus ook een ondergewaardeerd liedje. Nu ben ik ook altijd wel van de achtergrond van zo’n song en uiteraard ben ik op zoek gegaan naar de diepere betekenis van zo’n liedje. Maar die is er bij dit nummer niet. Op een vrije dag is dit nummer met alleen zang en gitaar buiten in drie kwartier gemaakt, geschreven en daarna ook opgenomen. De intensiteit van de zang maakt het echter nog steeds een fantastisch nummer, waarbij de tekst voor zichzelf spreekt.

I sit by the harbor
The sea calls to me
I hide in the water
But I need to breath.

You are an ocean wave my love
Crashing at the bow
I am a galley slave my Love
If only I could find out the way to sail you
Maybe I’ll just stow away

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.