Cock Robin. De ietwat opmerkelijke naam doet her en der wellicht wat wenkbrauwen fronsen. Ook zal het een vage herkenning oproepen. Maar wat deed men ook alweer?

In 1986 had de band een nummer 1 hit te pakken in ons Koninkrijk met de inmiddels 80’s klassieker The Promise You Made. Inderdaad, dat is dus Cock Robin. En nog even over dat nummer, want hoe goed blijft die? Heerlijk.

De band, onder leiding van Amerikaanse frontman Peter Kingsbery, grossiert in grote composities doordrenkt met opgeklopte dramatiek. Zet daarnaast de kenmerkende stem van zangeres Anna LaCazio en voilà. Een jaren 80 band die daarna weer volledig naar de achtergrond weg zal zakken, maar met een nét iets eigen sound. Ik hou van ze. De band had in Europa redelijk succes. In hun thuisland, de VS, sloeg het niet zo aan allemaal. Naast hun nummer 1, hadden ze onder andere succes met Just Around The Corner, Thought You Were On My Side en When Your Heart Is Weak. Die laatste was het minst succesvol. En dat is wat mij betreft onbegrijpelijk. Het is namelijk misschien wel hun sterkste nummer.

’cause when your heart is weak
i’m gonna pick the lock on it
my fingertips won’t fail me
no matter what you do
the love you cannot see yet
is about to witness a dawning
and you can twist and turn
but you won’t get loose
Better forget getting rid of me
i don’t see how you can
you put me off and i will hunt you
down… again

Tegenwoordig heet zoiets een #MeToo en moet meneer Kingsbery waarschijnlijk voor de rechter verschijnen ter verantwoording terwijl de socials al een oordeel hebben geveld. Laten we het op dichterlijke jaren 80 vrijheid houden.

Wat het nummer niet zozeer beter maakt, maar zeker versterkt, is de briljante videoclip. Als je de muzikale jaren ’80 moet destilleren in bewegend beeld van een aantal minuten, look no further. De clip heeft alles. Schoudervullingen, een vreemde setting die niets met het nummer te maken heeft, slow motions, een vrouw in veel verschillende jurken die vooral heel zwoel moet kijken, pasteltinten, wild haar (geblondeerd), lange shots van wandelende mensen, slechte playback, het willekeurig bespelen van instrumenten die niet zijn aangesloten en een soft-tone filtertje. U kunt ze allemaal aanvinken. Wat een genot!

Cock Robin is een ondergewaardeerde band met nummers die hetzelfde lot beschoren zijn. En dat is jammer. Want mensen, ze zijn zo goed. Oh ja, die naam? Waar gaat dat eigenlijk over? Het is de titel van een 17de eeuws verhaal genaamd The Marriage of Cock Robin and Jenny Wren. Niets meer en niets minder. Relatief saai dus eigenlijk. Behalve dan het feit dat het boek tevens één van de mooiste nummers van Paul McCartney benoemd. Maar dat is een verhaal voor een andere keer.

Luister naar Cock Robin. Gewoon doen!

One comment

  1. Top beschreven ! Inderdaad een ondergewaardeerd pareltje 👌. Pure passie in dit nummer. Kan altijd heerlijk wegdromen op dit nummer. 19 mei eindelijk weer een keer in Nederland ( Zoetermeer ), wordt een mooi avondje👍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.