Er zijn van die artiesten die je gewoonweg een beetje mist Kathleen Edwards uit Canada is daar één van. Een zeer getalenteerd liedjesschrijver en uitvoerend artiest. Ik kom vaak een omschrijving tegen die me erg aanspreekt: dat ze klinkt als een kruising tussen Suzanne Vega en Neil Young. En die omschrijving is raak. Niet alleen qua geluid, ook vanwege de kwaliteit. Een lange mooie carrière lijkt dan op z’n plaats. Echter, na haar vierde album uit 2012 is het qua plaatwerk voorlopig afgelopen met de muziek van Kathleen Edwards. Ze besloot dat het even genoeg was en dat ze een andere omgeving nodig had. Ze begon aan een andere uitdaging. Waarschijnlijk weg van de druk en de beperkte inkomsten van de muzikant die niet groots is doorgebroken. Ze begon een koffiehuisje. Met de naam Quitters.

En als je de naam van dat koffiehuisje ziet dan kun je concluderen dat Kathleen Edwards in ieder geval de nodige zelfspot heeft. Ook het nummer One More Song The Radio Won’t Like haalt zichzelf qua titel op zekere manier wat naar beneden. En zo zijn er meer voorbeelden. Haar twitternaam is @KittyTheFool, en haar debuutalbum kreeg de naam Failer mee. Leuk bedacht allemaal, maar duidelijk geen uitgesproken drang naar grootsheid. Haar humor is te waarderen als je er van houdt, en ik hou er zeker van, maar moet je jezelf juist niet echt bloedserieus nemen om die grote doorbraak op muzikaal gebied te kunnen forceren? Zou die zelfspot haarzelf niet teveel tegengewerkt hebben?

Hoe dan ook. Ik zou het vooral jammer vinden nooit meer van haar te horen. Maar er is een sprankje hoop. De laatste paar jaar lijkt ze wel weer regelmatig optredens te doen. Vanuit het koffiehuisje weer lekker aan de bak, zeg maar. En de optredens lijken meer toe te nemen. Maar aan de andere kant, deze zijn alleen nog maar in haar eigen land, en over nieuw plaatwerk wordt nog helemaal niet gesproken. Daarom maar koesteren wat er is. Edwards heeft in ieder geval vier prachtige albums gemaakt. Alle vier met een eigen karakter. En alle vier dikke aanraders.

Het nummer One More Song The Radio Won’t Like van het debuutalbum was voor mij het eerste liedje dat bleef hangen. Het werd een heerlijke voorbode van wat er allemaal nog zou komen. Tot aan 2014 dan. Trouwens: de titel van dit nummer moet toch wel het ultieme Ondergewaardeerde Liedjes thema zijn! One More Song The Radio Won’t Like. Weer een liedje dat volkomen onterecht niet breed gedragen wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.