Op #831 in de Snob 2000

In de lijstjes met beste albums van het jaar zie vrijwel nooit oudgedienden terug. Want passé, want niet relevant meer, want afgedankt, niet hip… Afijn, waar in welk toonaangevend jaarlijstje vinden we Negative Capability van Marianne Faithfull terug? Juist, nergens. Eeuwig zonde, want verdorie wat is het een prachtige plaat. De inmiddels 71-jarige Faithfull piept, kraakt en zucht. Van zingen is amper meer sprake, ze declameert haar teksten alsof ze het rechtstreeks van een briefje leest, terwijl ze met haar leesbril op focus probeert te krijgen.

Hoewel veel teksten op de plaat een extra lading krijgen door de hoorbare ouderdom (haar eigen doorbraaknummer As Tears Go By heeft daardoor eindelijk een definitieve versie), zijn het de arrangementen die de boel daadwerkelijk de diepte in trekken. Met name de vaak terugkerende viool van Warren Ellis (The Bad Seeds) is tranentrekkend mooi. Op Gypsy Faerie Queen – een fraai folkliedje dat wordt gezongen vanuit het oogpunt van het karakter Puck uit Shakespeare’s Een Midzomernachtdroom – speelt-ie ook een hoofdrol. Dit terwijl zijn bandmaatje Nick Cave onder de krassende vocalen van Faithfull door aan het brommen is.

Het eindresultaat is niets minder dan bezwerend en magisch. And I follow, follow, follow, my gypsy faerie queen, je ziet het voor je en wil spontaan die magische elfjeskoningin ook volgen. We exist, exist, exist, in the twilight in-between… Zucht, wat een pracht. Een van de mooiste liedjes van 2018 en als we het dan toch over toonaangevende lijstjes hebben, in de Snob 2000 staat ‘ie wel gewoon. Zo hoort het!

Foto: Yann Orhan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.