Op #465  in de Snob 2000

Zelf heb ik een haat-liefdeverhouding met Progressieve Metal en ook met Dream Theater. Het ene album vind ik fantastisch, terwijl het andere album mij absoluut niets doet. Scenes From A Memory bijvoorbeeld is genieten, kippenvel all over, terwijl bijvoorbeeld  Train Of Thought mij helemaal niets doet.

In 1995 bracht de band een EP uit. Eigenlijk maar één nummer en de rest allemaal covers. Dit ene nummer was A Change Of  Seasons. Muzikaal knap in elkaar, soms heavy rockend, andere keer weer leunend op Pink Floyd. Een heerlijk nummer van 23 minuten lang. 23 minuten genieten. Schitterende gitaarsoli, bloedstollend spannende en rustige intermezzo’s en een ingetogen zang met daarnaast fantastische uithalen.

Het nummer werd geschreven door Mike Portnoy, de toenmalige drummer van de band. Hij schreef wel meer nummers, vaak over zijn eigen demonen of verslavingen, maar deze keer was de tekst heel anders. Een droeve ondertoon met een positieve boodschap. Het nummer gaat (hoe kan het ook anders) over het veranderen van de seizoenen, de tijd die snel voorbij gaat, maar die je moet vastpakken en ervan genieten. Een soort Pluk de dag, maar dan van een diepere soort.

Portnoy vertelt het verhaal van de lagere school. Hij was 11 jaar en zijn leraar vertelde hoe belangrijk het was om van het leven te genieten en dankbaar te zijn voor wat je hebt. Hij eindigde met de oproep om die avond je ouders te omhelzen en aan te geven hoeveel ze voor je betekenen. Portnoy deed dit die avond bij zijn moeder. Voor het eerst. Zijn moeder stapte die avond in een vliegtuig en kwam om bij een vliegtuig ongeluk. Deze gebeurtenissen zijn de basis voor dit nummer. Mike Portnoy drumt inmiddels niet meer bij de band, speelt nu bijvoorbeeld veel met de christelijke multi-muzikant Neal Morse, maar dit nummer is tot op de dag van vandaag belangrijk voor hem.

Carpe Diem, Pluk de dag. Het staat vaak voor het genieten, hier en nu in alle facetten, maar Portnoy brengt hier ook diepte aan. Dit nummer, alles wat rockmuziek in zich heeft, met deze tekst en achtergrond, verdient een groter podium.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.