Het is de moeder aller oorwurmen. Wie de titel boven dit stukje leest is nu aan het zingen, neuriën, hummen. En wie zijn collega’s eens wil zieken hoeft tijdens de koffiepauze maar Mah Nà, Mah Nà te roepen en iedereen zit voor de rest van de dag met Doe-doe Biedoedoe in zijn hoofd.

En nee, het is geen liedje van de Muppets, al coverde Jim Henson het diverse malen. Een eerste keer als onderdeel van Sesamestreet, vervolgens in 1969 als onderdeel van de Ed Sullivan Show, en uiteindelijk in 1976 in de eerste Muppet Show die werd opgenomen. In die aflevering verschijnt Mah nà Mah nà, de wilde zanger van het lied, na de hele studio rond te zijn geweest op het balkon van Statler en Waldorf waarna Statler zich afvraagt: What is a Mah Nà, Mah Nà?

Daarvoor moeten we bij het originele lied zijn. Piero Umiliani is de componist van het muziekstuk, en hij schreef het als onderdeel van de soundtrack voor de Italiaanse documentaire Svezia, Inferno e Paradiso. Oftewel: Zweden, hemel en hel. Een documentaire over het wilde seksuele leven in Zweden. Mah Nà, Mah Nà zit onder de sauna scene en de oorspronkelijk luidde de titel Viva La Sauna Svedese. Het lied werd uitgevoerd door de band Marc 4, vier leden uit het orkest van Italiaanse omroep en gezongen door Alessandro Alessandroni en zijn vrouw Guilia.

Vele covers volgden. Die van de Muppets mag het meest bekend zijn, maar er was ook een Franse cover Mais Non, Mais Non door Henry Salvador, een Hebreeuwse versie Para Para door het duo HaDuDaim, Hot Butter (bekend van die andere oorwurm Popcorn) maakte een Moog cover, de Amerikaanse band Lipstique deed een disco-cover in 1976, en de Engelse band Skin maakte er onder de titel The Muppet Song een metal versie van.

Dus dat is een Mah Nà, Mah Nà: een veel gecoverd nummer waarvan niemand de oorsprong kent. Maar bovenal een lied waardoor ik nooit meer naar de sauna kan gaan zonder een Doe-doe Biedoedoe in mijn hoofd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.