Die Harley-Davidson die je koopt als je 53 jaar bent. Met je uitdijende buik of inmiddels hangende borsten. Die Porsche als je kruin niet langer toegang biedt tot nieuw haar. Die lekkere 28-jarige die met je flirt omdat je, helaas, niet onweerstaanbaar bent, maar omdat je hem of haar een kontje in zijn/haar carrière kunt geven (pun intended).

De clichés van een midlifecrisis. Ze zijn goed voor een Hollywoodfilm. Een lekkere basis voor een bestseller.

Gooi ze uit het raam, want wat is een midlifecrisis in het echte leven?

’s Nachts wakker liggen vanwege de keuzes die je maakte toen je 21 jaar was. Of toen je 23 jaar was, of 28 jaar. In de periode dat de wereld aan je voeten leek te liggen. Elke keuze betekende een weg richting de toekomst. De toekomst die jij zou ‘ownen’, zoals dat in die toekomst zou gaan heten.

Die keuze betekende niet zozeer het pad dat jij zou gaan volgen, maar veel meer het blokkeren van al die andere wegen door het bos richting het meer waar je volmaakt gelukkig in zou rondzwemmen op je 46ste. Of 47ste. Maar dat weet je dan nog niet.

Het is een gesprek met een vriend op een warme zomerdag op een festival, als je hem vertelt over de verwarring, angst in die lange nachten. Als je je baan bent kwijtgeraakt. En eerlijk gezegd daarmee ook de richting in je leven. Is het niet een midlifecrisis? Iets waar we allen mee worstelen, maar waar niemand het over heeft?

Ja.

Iedereen heeft een ander verhaal. De een zit vast in een baan waarin zij of hij niet gelukkig is. De ander in een relatie waar de liefde uit is verdwenen, maar de gewoonte het leven bepaalt. Of je ziet op je 45ste tot grote schrik dat je gezin een barrière is voor je manier van zijn – hoewel je zielsveel van hen houdt. Weer een ander kijkt met weemoed naar de durfals die gewoon naar Thailand gaan om daar te leven.

Je kunt nooit alles hebben. Maar op je 21ste lijkt alles wel binnen je handbereik. Het besef dat het leven vooral het maken van keuzes is, is nog niet binnen bewustzijnsbereik. Een midlifecrisis is een besef van al dat je nooit meer zal kunnen doen, omdat je voor een andere optie hebt gekozen. Op je 21ste. Of op je 23ste, of 28ste.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.