Altijd wanneer een musicus besluit om iets van Bob Dylan te coveren krijg ik een rilling over mijn lijf, want de éné tilt het naar grote en misschien wel grotere hoogte dan het origineel. Maar er zijn er heel veel meer die niets toevoegen en afbreuk doen aan de kracht van de tekst. Dus toen Bettye LaVette dit jaar met een nieuw album kwam vol met Dylan-covers spitste ik de oren, want in de regel weet ze altijd iets toe te voegen en het lied eigen te maken.

Things Have Changed en dat is exact de juiste titel. 12 liedjes van de grootste nog levende componist door de grootste nog levende soulzangeres. LaVette geeft de helft een complete facelift en de andere helft mond-op-mond beademing, want die waren bij geboorte min of meer al doodverklaard.

Bekenden als It Ain’t Me Babe, The Times They Are-a Changin’ en Ain’t Talkin’ worden respectievelijk een slepende soulkraker, een blues à la Tony Joe White met een beukende Keith Richards op de gitaar en een combinatie van semi-klassiek met country, terwijl de live-uitvoering bij Paste Studios een dreigende blues wordt. Alledrie hebben ze één ding gemeen; ze zijn verbouwd en volledig naar LaVette’s hand gezet. Mama You Been On My Mind en Emotionally Yours krijgen een diepgang, die Dylan er nooit in heeft weten te persen.

Het openingsnummer Things Have Changed werd door Dylan voor de film Wonder Boys geschreven en won een Academy Award als beste originele lied in een film. Er was heel even een discussie, want men vond Things Have Changed heel erg op countryster Marty Stuart’s The Observations Of A Crow (1999) lijken, maar die maakte snel een einde aan deze onzin: Well, actually, one night, Bob and I hung out. I took him to my warehouse to see all the country music treasures I have. Bob said, Hey, I like that ’Crow’ song. I might borrow something out of that someday. I said, Well, I probably borrowed it from you in the first place. Go ahead.

Ik ben een Dylan-fan, maar er zijn liedjes waar ik zijn nasale geluid niet de geschikte stem voor een lied vind. Bettye LaVette geeft Things Have Changed een soulvolle smoel en een nieuw leven.

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.