The Flaming Lips is een band uit Oklahoma, die al sinds 1983 actief is. Al erg lang dus. Vooruit, niet zo lang als bijvoorbeeld de Bintangs, maar het lukt The Flaming Lips al decennia om goede, relevante muziek te maken. In 1993 hadden ze een klein internationaal hitje met She Don’t Use Jelly. Hun glorietijd begon enkele jaren later: The Soft Bulletin (1999) en Yoshimi Battles The Pink Robots (2002) zijn het meest bekend en absolute meesterwerken, maar ook albums zoals At War With The Mystics (2006), Embryonic (2009) en The Terror (2013) zijn het beluisteren meer dan waard. Ook grossieren The Flaming Lips in bijzondere samenwerkingen: van een coveralbum van Dark Side Of The Moon met Henry Rollins en Peaches tot nummers met Miley Cyrus en Erykah Badu.

Frontman Wayne Coyne geeft al heel lang een inkijkje in zijn leven via zijn twitteraccount en is een ware paradijsvogel. Een tijd lang is hij bijvoorbeeld in een badkuip te zien geweest op Google Maps’ Street View. Vanuit zijn compound in Oklahoma City deelt hij kunst en nodigt hij iedereen die wil uit voor feesten. Ook ‘on the road’ heeft hij ons jarenlang deelgenoot gemaakt van zijn belevenissen. De laatste jaren lijkt het helaas wel wat stiller geworden…

Het nummer Do You Realize?? komt van het album Yoshimi Battles The Pink Robots, een van mijn favoriete albums van deze eeuw. De opmerkelijke titel van het album verwijst naar de muziek van Yoshimi P-We, die eraan meewerkte. Volgens Wayne Coyne klinkt haar muziek alsof ze vecht met robots. Ergens achter in het album is Do You Realize?? te vinden, het nummer waarmee The Flaming Lips volgens mij eeuwige roem hebben behaald. De titel heeft zet de teneur al. Aan de ene kant een bloedserieuze vraag. Besef je het wel? Memento mori. Aan de andere kant de hyperbool van twee vraagtekens, dus al te serieus zal het wel niet zijn, toch? Het begint ook wat lolbroekerig, met het aftellen: 1, 2, 3, 4. Daarna barst het meteen al los: een symfonie van kerkklokken, gitaar en al vrij snel de kenmerkende spacey, droney synthesizergeluiden waar The Flaming Lips bekend om staan. Een koortje maakt de het helemaal af. En Coyne die met zijn breekbare, hoge zang de prachtige tekst zingt.

Do you realize that you have the most beautiful face
Do you realize we’re floating in space,
Do you realize that happiness makes you cry
Do you realize that everyone you know someday will die

Een simpele tekst, bijna op het Hazesiaanse af. Iemand heeft een mooi gezicht, we zweven allemaal in de ruimte, geluk brengt je aan het huilen en iedereen gaat een keer dood. Heel eenvoudig, zo aan de oppervlakte. Maar ook een melancholische en relativerende tekst, die je vaak hoort van astronauten nadat ze voor het eerst de aarde als blauw bolletje van buitenaf hebben gezien: de mens is kwetsbaar en sterfelijk. Onze aanwezigheid in dat grote heelal is maar tijdelijk. Het timbre van Wayne Coyne versterkt deze licht-filosofische beschouwing nog eens.

En dan is het tijd voor de wijze woorden vol met levenslessen van The Flaming Lips.

And instead of saying all of your goodbyes, let them know
You realize that life goes fast
It’s hard to make the good things last
You realize the sun don’t go down
It’s just an illusion caused by the world spinning round

Zeg niet vaarwel, maar laat iedereen weten dat je beseft dat het leven snel gaat. En dat het moeilijk is om alle goede dingen in het leven daadwerkelijk vast te houden. Carpe Diem, lees je tussen de regels door. Geef aandacht aan alles en iedereen om je heen. Het klinkt heel corny, maar het is natuurlijk wel een goede raad. En dan komt de klapper: de zon gaat niet echt onder, het is enkel zo dat de wereld draait. Alles gaat toch wel door, wat er ook gebeurt. Waarna muzikaal met koor en al de symfonie weer wat meer opzwelt en Wayne Coyne de gehele tekst in nog voller pathos opnieuw zingt.

Eind vorig decennium organiseerde de staat Oklahoma een wedstrijd om te bepalen wat de officiële rocksong van de staat zou worden. Do You Realize?? won met een straatlengte voorsprong. Maar, zoals te verwachten valt in de VS: er was ophef. De Republikeinse senatoren weigerden te ratificeren, want de bandleden gebruikten wel eens onwelvoeglijk taalgebruik. En Wayne Coyne zou een communistisch T-shirt hebben. De Democratische gouverneur moest uiteindelijk per decreet het nummer tot officiële rocksong van Oklahoma verklaren. En toen de gouverneur werd opgevolgd door een Republikein, werd dat decreet meteen teruggetrokken. The Flaming Lips moesten er waarschijnlijk relativerend om lachen. En namen het tegelijkertijd waarschijnlijk bloedserieus. Een prachtige combinatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.