Ik hoorde het origineel pas in 1973. Althans, toen besefte ik dat niet de uitvoering van Traffic het origineel was. De oorzaak was de stem van de zanger: Steve Winwood, die ook op de remake de vocalen verzorgde. Een jaar eerder had ik voor een prikkie een K-tel verzamelaar op de kop getikt. Veelal 20 liedjes op een elpee en met name op de Engelse markt gericht. Soms ingekort, maar in die dagen waren de meeste hits niet langer dan 3 minuten. 20 Star Tracks Vol. 1 schreeuwde de paarse hoes. Enkele poppy hits, maar ook Mott The Hoople, Atomic Rooster, Buffy Saint Marie, Jethro Tull. Lindisfarne, Procol Harum, Free en op de B-kant stond Traffic, die als Traffic Etc vermeld werd. We zijn nu 45 jaar verder en tot de dag van vandaag weet ik niet waar dat Etc vandaan kwam.

Gimme Some Lovin’ is door zanger/toetsenist Steve Winwood in een uurtje geschreven en het werd in Engeland een vette nummer 1 hit voor de Spencer Davis Group. Tijdens een jam riep hij continu Gimme Some Lovin’ en daarmee was de titel geboren. Het lied heeft één van de meest bekende orgel-riffs in de muziekgeschiedenis.

In 1967 vertrokken de broertjes Winwood uit de Spencer Davis Group. Muff werd producer bij Island Records en Steve formeerde Traffic met Jim Capaldi, Chris Wood en Dave Mason. Hits als Paper Sun, Hole In My Shoe, Here We Go Round The Mulberry Bush en Feelin’ Alright waren het gevolg, maar in 1969 stopte Winwood abrupt en formeerde de supergroep Blind Faith met Eric Clapton en Ginger Baker. Slechts één album was het resultaat, maar die is uitmuntend. Winwood keerde terug naar Traffic waarna hun allerbeste album, John Barleycorn Must Die in 1970 uitkwam gevolgd door het livealbum Live At The Canteen. Een fantastische elpee met op de B-kant een 11 minuten durende uitvoering van Mr. Fantasy en een 9 minuten lange Gimme Some Lovin’. Het lied was steviger en funkier dan het origineel. Het werd een kleine hit voor Traffic in een kortere uitvoering, maar altijd nog langer dan op de K-tel verzamelaar waar ze het wisten in te korten tot minder dan 3 minuten.

https://www.youtube.com/watch?v=PjvQPZS41ag

Het lied is door de decennia heen vaak gecovered; de meest bekende is ongetwijfeld die van The Blues Brothers. Aardig, maar niet meer dan dat. Veel leuker is Sollicitere van de Limburgerse Janse Bagge Bend met als onderwerp werkeloosheid. Het zou hun enige hit blijven. De bend bestaat nog steeds en zingt nog steeds in het Limburgs. Wegens rechtenkwesties werd pas in 2007 een livealbum uitgebracht.

In 2017 nam de Zwitser rockband Krokus een album op met vertolkingen van allerlei bekende rocktracks waaronder Gimme Some Lovin’ De band bestaat sinds 1974, maar in Nederland waren ze nauwelijks bekend. Slechts in 1982 stonden ze 2 weken in de albumlijst met One Vice At The Time.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.