The Waterboys is een Brits-Ierse folkrockband, die platen maakt sinds begin jaren ’80. Je kent ze vast wel van The Whole Of The Moon, Glastonbury Song en A Girl Called Johnny. Wist je trouwens dat dat laatste nummer een eerbetoon is aan Patti Smith?

Sinds de oprichting van de band hebben meer dan 70 (!) muzikanten ooit deel uitgemaakt van de band. Ik weet niet zo goed of dat wel een compliment is of dat dat iets te maken heeft met de persoon van frontman Mike Scott … Hoe dan ook, muzikaal hebben ze wel de nodige ontwikkelingen doorgemaakt, vooral in de eerste 10 jaar van hun bestaan. Ze begonnen met bombastische rock (ook wel ‘The big music’ genoemd), later waren er meer folk-invloeden te horen.

In 2011 heeft Mike Scott een soloalbum gemaakt rond het werk van de Ierse dichter W.B. Yeats. En dat vind ik helemaal passen bij de muziek die hij al die tijd al maakte. Want hij besteedt veel aandacht aan de songteksten; ze passen altijd precies. Sommigen zijn zelfs gedichten op zich, die ook zonder de muziek overeind zouden blijven. Dat geldt wat mij betreft ook voor het wonderschone Higher In Time.

Er zijn verschillende versies van dit nummer. Zelf vind ik de versie die op het verzamelalbum The Whole Of The Moon staat, het mooist. Het is een vrij eenvoudig arrangement met elektrische piano, bas en saxofoon. Halverwege hoor je een ‘instrumental break’ waar je gewoon stil van wordt.

Zulke prachtige muziek gekoppeld aan een sterke tekst, levert een echt pareltje op. Het gaat erover dat het leven soms zwaar is. Dat je energie wel eens opraakt. Dat de moed je in de schoenen zakt. Het hoort er allemaal bij. Ik ken niemand die alléén maar soepeltjes door het leven glijdt. Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met de nodige tegenslag.

Toch vind ik het een hoopvol liedje. Want Scott laat het niet bij alleen erkenning van de donkere kanten van het leven. Hij spreekt zichzelf en ons allemaal moed in: onthoud goed dat we wel degelijk steeds een stap verder komen:

But here’s a promise
I intend to keep.
Seed it in your mind
and say it each night
before you sleep:
we will climb higher in time

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.