Normaal gesproken stikt het van de vliegen in de zomer, maar dit jaar kampen we met een aanzienlijke daling in de insectenpopulatie. Ondergewaardeerde Liedjes werpt zich dagelijks op als beschermer van de eendagsvliegen. De arme musici die beloftevol beginnen, maar van wie na één poging weinig tot nooit meer iets wordt vernomen.

Uit het niets was het nummer er, begin 1997. De clip was niet weg te slaan van MTV, de single belandde op 1 in het Verenigd Koninkrijk. En dat alles door stom toeval. Enkele maanden eerder had Jyoti Prakash Mishra Your Woman voor een EP gecomponeerd op zijn Atari ST met gratis software. De EP kwam in handen van een Britse diskjockey, die toevallig inviel voor een andere DJ op BBC Radio 1 met flink wat airplay. Het maakte van Your Woman een gewild nummer en van White Town ineens een gewild artiest.

Artiest, want ondanks dat White Town ooit begon als gitaarband met drummer en bassist (ze speelden zelfs nog in het voorprogramma van Primal Scream) was het ten tijde van Your Woman een éénmansproject van Jyoti Mishra. Een straight edge radicale Marxist waarmee het naar eigen zeggen moeilijk werken is.

Now I know your heart, I know your mind
You don’t even know you’re bein’ unkind
So much for all your highbrow Marxist ways
Just use me up and then you walk away
Boy, you can’t play me that way

Muzikaal drijft het nummer op electronica, een heerlijke, funky baslijn en een catchy sample van een trompet. Zo catchy dat het dagen in je hoofd blijft hangen wanneer je het nummer hebt gehoord (waarvoor mijn excuses dan wel graag gedaan). Het is een sample uit een nummer uit 1932 van de illustere Lew Stone and The Monseigneur Band met Al Bowlly. De teksten zijn opmerkelijk: de mannelijke zanger vertelt het verhaal over het einde van een relatie vanuit het vrouwelijke perspectief. Jyoti vertelde er zelf over dat hij bewust vanuit een bijzonder, afwijkend perspectief relatieperikelen wilde beschrijven, om zo tot een ander narratief te komen. Ook was er nog iets met verliefdheid op een lesbische vrouw, wat dan weer tot een heel andere interpretatie leidt. En alles dus ondersteund door die prachtige clip in de stijl van de jaren ’20 met de nodige humor.

When I saw my best friend yesterday
She said she never liked you from the start
Well me, I wish that I could claim the same
But you always knew you held my heart

Eendagsvlieg White Town schreef het nummer low budget op zijn zolderkamer en eindigde uiteindelijk ook weer op zijn zolderkamer. Ondanks dat hij even een gewild artiest werd en tekende bij een groot label, deden de opvolgers van Your Woman weinig. Nou, weinig… zeg maar helemaal niets. Problemen met zijn grote platenmaatschappij maakten het plaatje af. Als bekend artiest was hij een eendagsvlieg, al brengt hij wel nog steeds muziek uit via zijn eigen website en de streaming diensten.

Gelukkig hebben we meer dan 21 jaar later nog steeds Your Woman.

Volg de eendagsvliegen op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Billy The Kid – Loser
Johnny Guitar Watson – I Want To Ta Ta You Baby
Don Dixon – Praying Mantis
Jill Jones – Mia Bocca
Spin Doctors – Spanish Castle Magic
The Greatest Show On Earth – Real Cool World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.