Normaal gesproken stikt het van de vliegen in de zomer, maar dit jaar kampen we met een aanzienlijke daling in de insectenpopulatie. Ondergewaardeerde Liedjes werpt zich dagelijks op als beschermer van de eendagsvliegen. De arme musici die beloftevol beginnen, maar van wie na één poging weinig tot nooit meer iets wordt vernomen.

Het begon al een mooi lijstje te worden: het Big Brother Lied stond erin, De Janse Bagge Bend met Sollicitere en een nummertje van de Party Animals. Maar met tien fragmenten voor de coverronde van de 60’s en 70’s-Popquiz die wij in mei van dit jaar organiseerden, was ik op zoek naar méér van dit soort heerlijk verschrikkelijke platen. En opeens kreeg ik een idee: Boney M, ook zo’n act die altijd werd uitgekotst door de muziekpolitie, had die niet toevallig nog een mooie gemaakt?

Na een beetje speurwerk kwam ik uit op Sunny. Geschreven in de jaren ’60 door Bobby Hebb, die er zelf een grote hit mee scoorde in 1966. In Nederland behaalde het een tweede plaats in de Top 40 en dat deed het ook in de Verenigde Staten. En inmiddels is het één van de meest gecoverde nummers ooit, met honderden uitvoeringen, waaronder versies van Frank Sinatra, James Brown, Stevie Wonder en Marvin Gaye. Een illuster rijtje.

Het is ook een fijn nummer. Een vrolijk, optimistisch soulplaatje dat lekker zomers aandoet. En dat terwijl de aanleiding helemaal niet zo vrolijk was. Hij schreef de tekst in 48 uur, na twee tragische gebeurtenissen: de moord op John F. Kennedy en de dood van zijn eigen broer, die op diezelfde dag – tijdens een steekincident bij een nachtclub – om het leven was gekomen. Een beetje optimisme kon hij dus wel gebruiken.

Zijn positieve insteek leverde hem uiteindelijk deze grote hit op. Maar met de singles die hij erna uitbracht, wist hij dit succes geen vervolg meer te geven. En ook in onze Oldies-popquiz deed het weinig belletjes meer rinkelen. De titel, díe wist iedereen wel, maar de originele artiest bleek een horde te ver. Slechts één team kwam op de naam Bobby Hebb.

Volg de eendagsvliegen op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Billy The Kid – Loser
Johnny Guitar Watson – I Want To Ta Ta You Baby
Don Dixon – Praying Mantis
Jill Jones – Mia Bocca
Spin Doctors – Spanish Castle Magic
The Greatest Show On Earth – Real Cool World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.