Jarenlang heb ik mij verbaasd over de werkethiek van de Amerikanen en Japanners. Lange werkweken van zes dagen, veel uren per dag gekoppeld aan weinig vakantie. In Japan hebben ze dan ook nog de stelregel, dat de laagst geplaatste als eerste binnen moet zijn en als laatste weg mag gaan. Alsof lange dagen en veel uren de productiviteit zouden verbeteren. Bezigheidstherapie.

Ik ben een avondmens en mijn collegae wisten dat ik pas eventjes na negen binnen kwam, twee hele sterke bakken koffie nodig had en dan een uurtje of twee voor de post, mails en andere zaken. Pas dan was ik aanspreekbaar voor (wereld)problemen. Mijn beste ideeën kwamen ook pas in de middag. Anno 2017 realiseer ik me dat er beter alternatieven zijn, want onderzoekers hebben ontdekt dat een kort middagslaapje de hersenen en het geheugen versterkt. Slaap een uur (niet langer of korter) en de grijze cellen presteren alsof ze vijf jaar jonger zijn. Ik had dus gewoon even moeten gaan liggen. Kantoordeur dicht, telefoon er uit en oogjes dicht en snaveltjes toe. Gillan heeft er een liedje over gemaakt: Sleeping On The Job is een stevige rocker met bluesinvloeden.

In 1973 verliet zanger Ian Gillan Deep Purple om zich op andere zaken te richten, zoals een hotel/restaurant, handel in motoren en Kingsway Recorders; een studio waar hij de eigenaar van was. De avonturen buiten de muziek verliepen desastreus. Eind 1975 startte hij de Ian Gillan Band, die een combinatie van jazz-fusion en progressieve rock speelden en drie studioalbums en twee live-albums zonder veel succes zou uitbrengen.

Eind 1978 trok hij de plug uit de band en richtte Gillan op. Dit viel bij het hardrock-publiek aanzienlijk beter in de smaak. De vijf studioalbums verkochten uitstekend en met Sleeping On The Job hadden ze hun eerste hit(je). Desalniettemin slaagden ze er niet in in de V.S. door te breken en hun inkomsten bleven magertjes met als gevolg dat Ian Gillan in 1982 plotsklaps naar Black Sabbath vertrok. Deze overgang was een bittere teleurstelling, zodat hij in 1984 weer bij Deep Purple terug kwam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.