ABBA is het levende bewijs dat er leven na het Songfestival kan zijn, anders dan Mr. Songfestival – Johnny Logan – die zijn hele leven moet teren op zijn twee successen daar. Grappig is derhalve dat hun eerste internationale hit, Waterloo, juist het begin was. In bijvoorbeeld Australië heeft één of de vier huishoudens een Greatest Hits van ABBA in de kast staan. Hun laatste album was The Visitor (1981); in 1983 besloten ze een rustpauze in te lassen, maar er waren opnamen op YouTube rond die in 1982 in de studio opgenomen zijn, zoals Just Like That. Dit is overigens in een stroperige uitvoering van Gemini in 1985 nog een klein hitje geweest.

Deze week mogen we weer genieten van het Songfestival, waar het verboden is live te spelen. Idioterie ten top; je voetbalt toch ook niet op badslippers. Het blijft desalniettemin knap dat de meeste landen het klaar spelen een vals zingende artiest te sturen. Ons kikkerlandje vaardigt Waylon af dit jaar; geen idee of hij zal scoren maar zingen kan hij tenminste. Maar een carrière als ABBA zal er niet in zitten. Eerst leren met kritiek om te gaan en de pers netjes te woord staan.

ABBA heeft heel veel hits gehad, maar er is evenzo een aardige lijst aan niet uitgebrachte liedjes. In 1977 kwam ABBA: The Album uit met hits als Eagle, Take A Chance On Me en The Name of The Game. De plaat sloot af met een mini-musical genaamd The Girl With The Golden Hair. Hier werden vier nummers voor geschreven: Thank You For The Music, I Wonder (Departure), I’m A Marionette en Get On The Carousel. De laatste werd geschrapt, omdat ze deze uiteindelijk te zwak vonden. De weinige keren dat het live gespeeld werd, bleek het rocknummer een publiekslieveling.

Maar ook I’m Still Alive (1979) dat uitsluitend tijdens een concert (Wembley Arena) gespeeld is. Er zijn diverse bootlegs in omloop, maar in 2004 is een professionele opname uitgebracht. En in 1982 namen ze I Am The City op, die uiteindelijk in 1993 op de verzamelaar More ABBA Gold: More ABBA Hits terecht kwam.

Vorige week kwam het bericht dat ABBA in ieder geval twee nieuwe liedjes heeft opgenomen waaronder I Still Have Faith In You en wellicht volgt een heel album. Dit was het gevolg van een geplande wereldwijde tournee als hologram uit de jaren zeventig, maar met een live-band. Het gevaar is wel dat de verwachtingen zo hoog gespannen zijn dat het misschien tegenvalt, maar dit lijkt zeer onwaarschijnlijk.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.