Zo… Die kwam even binnen vanavond. De dood van DJ Avicii. De Zweed stierf op 28-jarige leeftijd in Oman. Hij werd dood gevonden in de hoofdstad Musqat. Met hem gaat een van de grootste DJ’s die de 10’s rijk was, heen.

We leerden hem in 2010 kennen als Tim Berg, toen hij de single Bromance uitbracht. Het werd een grote hit met als hoogste notering een tweede plaats en een verblijf van 21 weken in de Nederlandse Top 40. Met Levels verscheen hij anderhalf jaar later voor het eerst in de hitlijsten als Avicii. Het was een plaat die zijn sporen naliet. Het werd vorig jaar zelfs door de luisteraars van Radio 538 verkozen tot de beste single uit de 25 jaar dat het radiostation bestond.

Daarna stapelden de successen zich op, met Wake Me Up als absoluut hoogtepunt. De samenwerking met zanger Aloe Blacc stond wereldwijd in meer dan 20 landen gedurende meerdere weken op de hoogste positie.

Zijn successen leverden hem in 2012 een 3de plaats op in de prestigieuze DJ-Mag Top 100. Een plek die hij ook het jaar daarna wist vast te houden. Maar het bracht ook een immense druk met zich mee. Een druk, waar hij nagenoeg onder bezweek. Op zijn 25ste verjaardag in september 2014 maakte hij bekend dat hij al zijn optredens voor de rest van dat jaar afgelastte vanwege gezondheidsproblemen. Twee jaar later besloot hij zelfs helemaal te stoppen met toeren.

In de tussentijd bleef hij wel platen produceren waarvan ik The Nights misschien wel het meest toepasselijk vind voor vanavond.

One day you’ll leave this world behind
So live a life you will remember

En dat deed Avicii. Ik zal hem blijven herinneren als een DJ die gedurende zijn leven de 10’s kleur gaf met zijn muziek en veel te vroeg het aardse voor het eeuwige verruilde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.