Dromerig… een beetje versuft… Het waren de woorden die ik steevast hoorde als ik 20 Hz van Capricorn terugluisterde. Dat was namelijk de tekst van de radio-DJ vlak voordat ik de opname van mijn cassettebandje stopte.

Hij vatte het liedje daarmee perfect samen. Want als je van dít nummer niet in trance raakte… En dat was waarschijnlijk ook de reden dat het nummer een knaller werd in de clubs. Het zweefde heerlijk weg.

De man achter Capricorn is Hans Weekhout. Tegenwoordig docent muziektechnologie, studiotechniek en opnamelab op het Conservatorium van Amsterdam. Hij studeerde in 1988 af in Den Haag en zat daar in de klas met onder andere Ferry Ridderhof en Peter Garnefski. Een duo dat wij een paar jaar later zouden leren kennen als Doop.

Zij waren het die hem adviseerden om 20 Hz, dat al een half jaar op de plank lag, naar enkele platenlabels te sturen. Het werd inderdaad opgepikt en in 1993 uit kwam het uit op single. Maar waar het wel veel gedraaid werd in de discotheken kreeg het commercieel weinig voeten aan de grond. Na een verblijf van drie weken in de Nederlandse Top 40 met als hoogste notering een 37ste plaats verdween het plaatje alweer.

Capricorn stortte zich vervolgens weer op zijn werk als producer. Pas in 1998 pakte hij zijn hobby opnieuw op en bracht All I Am uit. En ondanks dat deze nieuwe single veel positieve kritieken kreeg in de dance-bladen, in veel DJ-setlisten verscheen en stevig gepromoot werd in de Verenigde Staten, bleef de gehoopte nieuwe impuls uit. En dus bleef zijn succes beperkt tot deze éné single.

3 comments

  1. Heerlijke plaat. Had m geloof ik op techno trance 4…toen ik een jaar of 13 was. M’n pa heeft ‘m overigens ontdekt destijds, mijn smaak was nog niet goed genoeg ontwikkeld 🙂

    Ga ‘m binnenkort eens bij hem opzetten, kijken of ie m nog kent 🙂

    Zit ‘m nu overigens te luisteren.. Kwam ineens in me op en ik dacht ik Google eens

  2. Een klassieker van de bovenste plank!! Wat een knaller was dit toen ie uitkwam. Ik hoorde hem volgens mij voor het eerst op de radio bij Robin Albers bij het programma For those who like to groove

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.