Kennelijk geniet Ondergewaardeerde Liedjes internationale bekendheid, want we ontvangen steeds meer berichtjes uit den vreemde en vorig jaar hebben we twee bijdragen in de Engelse taal aan de Ondergewaardeerde 30 mogen ontvangen: Ian Siegal en Lenny Helsing. Vraag me niet hoe, maar van tijd tot tijd krijgen we ook reacties en informatie uit Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en natuurlijk België. Zou het iets met de Snob 2000 te maken hebben? Of juist omdat we ‘onconventionele en alternatieve’ muziek niet schuwen?

Zo ook Circo Maximo. Vanwege Google autocue kon ik hun website niet vinden en kreeg ik informatie over een Noorse grunge-band (Circus Maximus). Tsja, lezen is ook een vak, maar toen ik mijn typesnelheid iets aanpaste en eerst de tekst las voordat ik enter indrukte was het probleem snel opgelost. Circo Maximo bestaat inmiddels uit zeven gedreven muzikanten die elkaar al erg lang kenden (de meesten kennen elkaar al uit de pampertijd), maar door een bizarre speling van het lot nooit samen muziek hadden gemaakt. Alle muziek invloeden  komen zo bij mekaar. De meeste muzikanten waren voordien bezig met rock en zelfs elektronische muziek. Mensen koppelen nog te vaak folk aan het geiten-wollen-sokken-imago en dat willen we doorbreken. Het feit dat we al goede vrienden waren voor ons project maakt natuurlijk dat de repetities in zeer aangename sfeer verlopen. Iedereen is gelijk en iedereens mening is van tel; muzikale democratie dragen we hoog in het vaandel. We gaan dit voorjaar weer een vijftal eigen nummers opnemen en zo geraken we uiteindelijk aan een full cd. Net zoals afgelopen jaar hopen we weer wat festivalletjes onveilig te maken! Het instrumentarium bestaat inmiddels  uit doedelzak, viool, ukelele, gitaar, bas, càjon en allerhande fluitjes. Het repertoire bestaat uit folk, klezmer, tango en rock ’n roll. De liedjes zijn op oude traditionals gebaseerd, die worden gecombineerd en aangepast met toevoeging van eigen composities. Oorspronkelijk speelden ze louter instrumentale nummers, maar tegenwoordig worden de liedjes van Nederlandstalige tekst voorzien.

Onlangs trokken ze door België om op verschillende plekjes een clip te schieten voor hun jongste EP: Belle Gigue. Het titelnummer is een cover van het 40 jaar oud lied van Andre Bialek; een Waalse zanger. Het bezingt de sociale onrust en politieke onmacht tussen de Walen en Vlamingen. Jorn Torfs van Circo Maximo; de bespeler van de Ierse fluiten en de doedelzak (Vlaams windsjakos) en zoals ze zelf stellen: niemand kan er beter zijne zak opgeblazen! Jammer genoeg heeft Bialek niet de nodige aandacht gekregen die hij verdiende als muzikant en kunstenaar. Echt gekend in België is zijn muziek dus niet. In eerste instantie was het de bedoeling dat meneer Bialek het Franstalig tekstgedeelte voor zijn rekening ging nemen, maar zijn gezondheid liet dit niet meer toe. Hij steunt ons project wel. In onze bewerking antwoorden we bewust in het Nederlands op zijn tekst van weleer en tot ons groot ongenoegen zijn de politieke rellen tussen Vlamingen en Walen er niet op verbeterd. In Vlaanderen bestaat er zelfs een partij die streeft naar Vlaamse onafhankelijkheid. Wij willen dat de muziek van dit lied alle Belgen samenbrengt. Tijdens de opnames van onze clip kregen we alvast in beide landhelften zeer positieve reacties. In april 2017 maakten we een raodtrip doorheen ons Belgenlandje van wel 920 kilometers en op allerlei plekjes brachten we onverwacht ons nummer. 

Zolang er maar respect is voor ieders zijn bestaan,
een frietje steken, pinke drinken,
zullen we daar maar niet voor gaan

Maar luister ook eens naar Soldatenkruis ter nagedachtenis aan de grote oorlog (1914-1918), omdat ze willen aangeven dat ze hun offers niet vergeten zijn. Het is ons eerste nummer dat we maakten met zang erbij. De herdenking van de loopgravenoorlog stond in alle kranten en de waanzin van deze opoffering van zoveel jonge levens moesten we in een lied gieten.

Het laatste nummer op de EP is Ik Zal Er Zijn. Wellicht hun vrolijkste nummertje. Het lied gaat over de vriendschap en er voor iemand zijn  wanneer het voor de andere moeilijk gaat. In onze vriendenkring was er iemand die worstelde met enkele problemen uit het verleden. Wanneer je iemand voelt wegglijden weet je soms ook niet gepast te reageren. We maakten dit nummer speciaal voor hem om hem te laten weten dat we er voor hem waren. Hét bewijs dat er fantastische folkmuziek in de Lage Landen (in sappig Nederlands) gemaakt wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.