Na een jaar van gezondheidsproblemen is het over en sluiten voor zanger Mark E. Smith van The Fall. 60 jaar jong. In de afgelopen maanden bleven ze optreden binnen de mogelijkheden van zijn fysieke mogelijkheden; soms zat hij zelfs in een rolstoel op het podium. Over in het harnas sterven gesproken.

The Fall heeft 32 studio albums en 32 live albums op hun naam staan en ze zijn bekend om hun scherpe teksten en zwarte humor. Tussen 1978 en 1984 hadden ze zes Top 5 hits in de Engelse Indie-chart en hun vier albums uit dezelfde periode verkochten uitstekend. Pas in 2007 herhaalden ze het kunstje met Reformation! Post-TLC. Hun laatste album New Facts Emerge (2017) was het eerste album zonder keyboards, hetgeen alles te maken had met het einde van het huwelijk van Smith met bandlid Eleni Poulou.

Het is eigenlijk ironisch dat The Fall slechts met een cover van The Other (1966) in de Snob 2000 staat: Mr. Pharmacist. Ondanks 11 keer een notering in de Nederlandse album Top 40 is The Fall kennelijk altijd ‘underground’ en ondergewaardeerd voor het grote publiek gebleven. Wellicht omdat ze pas na de punkrevolutie (1977-1980) in zicht kwamen. Desalniettemin worden ze als iconen van de postpunk gezien en hebben onder andere met Gorillaz, Inspiral Carpets en Elastica samengewerkt.

In 2005 kwam hun 24ste album uit: Fall Heads Roll met Blindness. Betoverend, dreigend en uitdagend; een klassiek The Fall-lied.

I was walking down the street
I saw a poster at the top

I was only on one leg
The streets were fucked

And the poster at the top of street said:
“Do you work hard?”

Ik verwijs naar de eerste alinea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.