Het nieuwe jaar is al even begonnen, maar wij Snobbers zijn nog steeds aan het nagenieten van de laatste twee weken van het afgelopen jaar met haar Snob 2000 uitzendingen. Het was weer geweldig om de gehele lijst te horen, ditmaal op Pinguin Radio. Natuurlijk, de warme deken van herkenning van de grote broer is zeker ook fijn, maar de ontdekkingstocht van de Snob 2000 onthult soms mooie muzikale verrassingen.

Een lijst van 2000 liedjes is ook altijd een leuk onderzoeksproject. Want er valt volop te vertellen over de nummers die jullie in de lijst hebben gestemd. Gedurende het jaar zullen we nog vaker terugkomen op de afgelopen editie, de zesde, van de Snob 2000. Hier volgen alvast wat nutteloze, maar soms oh zo interessante, feiten.

De deelnemers

De hofleverancier aan de Snob 2000 is, wellicht niet onverwacht, Radiohead. Zij staan maar liefst 21 keer in de lijst, waaronder de nummer 1 positie. Eigenlijk kan je zeggen dat het de minst ondergewaardeerde band in de Snob 2000 is. Je kan ze dan The Beatles van de Snob 2000 noemen, want die band is de hofleverancier voor de Top 2000 met 37 liedjes.
Een solo artiest die vaak in de lijst voorkomt is David Bowie. Hij is 18 maal in de lijst te vinden, inclusief 2 samenwerkingen met muzikale tegenpolen Lou Reed en Pet Shop Boys. Opvallend is dat 9 van die nummers nieuw in de lijst te vinden zijn. Twee jaar na zijn dood is zijn muziek dus nog steeds nauw aan het hart voor vele mensen. Artiesten/Bands die verder nog vaak te vinden zijn in de Snob 2000 zijn Nick Cave & The Bad Seeds (16 keer, inclusief 1 duet met PJ Harvey), Marillion (14 keer) en Pink Floyd (13 keer, waarvan 6 nieuwe binnenkomers).
Hoewel de vele nummers van de artiesten en bands die hierboven worden genoemd anders doen vermoeden is de Snob 2000 in zijn geheel een erg diverse lijst. Er staan maar liefst 1029 verschillende artiesten of samenwerkingsverbanden in de Snob 2000.

De liedjes

Ook de liedjes zelf beslaan een groot spectrum. Het oudste nummer in de lijst is Cross Road Blues van Robert Johnson dat in 1936 is uitgebracht. Hiermee is de Snob 2000 een stuk jonger geworden in vergelijking 2016, want toen kwam het oudste nummer uit 1791. Helaas heeft het Lacrimosa (Requiem) van Mozart dit jaar de eindlijst niet gehaald. Het meest recente nummer is uiteraard van dit jaar. In totaal bevat de lijst 29 nummers uit 2017. Daarvan is Plea For Peace van AlascA de meest recente, want die kwam pas op 22 november uit, slechts een paar dagen voordat de stembussen van de Snob 2000 open gingen.
In de eerste uren van de Snob 2000 uitzendingen was er wat ophef over het nummer Dopesmoker van stoner-rock band Sleep. Dit nummer duurt namelijk meer dan 1 uur, 1:03:31 om precies te zijn. Het was dan ook het enige nummer in dat radio-uur, iets wat niet iedereen kon waarderen. Een heel verschil met het kortste nummer, dat de DJ zelfs twee keer draaide. En als je bij het beluisteren van dat nummer dacht, “Nee’s niks,” dan heb je gelijk. Nee’s Niks van de Raggende Manne duurt namelijk slechts 6 seconden. Ofte wel, je kan het 635 keer afspelen in de tijd dat Dopesmoker duurt.
De Snob 2000 is samengesteld uit nummers die niet eens in de voorselectie voor de Top 2000 staan, laat staan de eindlijst. Toch zijn er een aantal nummers die ook bij de grote broer te vinden zijn. Die zijn daarin gestemd via de vrije keuzes. Deze zullen volgend jaar dan niet meer beschikbaar zijn voor de Snob 2000. De volgende vier nummers zijn in beide lijsten te vinden: Bløf & Geike Arnaert met Zoutelande, Linkin Park met Numb, Michael Kiwanuka met Cold Little Heart en Spinvis met Kom Terug.

De veranderingen

Hoewel de top van de Snob redelijk stabiel lijkt, zie je dat de lijst toch volop in beweging is als je wat aandachtiger kijkt. Want verdwenen uit de top tien, in vergelijking met de Snob 2000 van 2016, is Saksenland van Heidevolk. En om die terug te vinden moet je een heel eind verder naar beneden kijken, naar positie 1536. Met 1527 plaatsen verlies is dit nummer de grootste daler in de lijst. Opvallend is dan, dat het nummer in 2016 bij de drie grootste stijgers zat. Saksenland jojo’t dus op en neer in de lijst. Andere nummers die veel plaatsen zijn gedaald zijn Perth van Bon Iver en Samson van Regina Spektor (beide 1466 plaatsen verlies), My Funny Valentine van Chet Baker (1379 plaatsen verlies) en Red House van The Jimi Hendrix Experience (1368 plaatsen verlies).
Maar de hierboven genoemde nummers zijn in ieder geval nog in de Snob 2000 te vinden. Omdat de lijst zich elk jaar flink vernieuwt zijn er 642 nummers van de Snob 2000 van 2016 uit de lijst verdwenen. Een aantal daarvan zijn doorgestroomd naar de (keuzelijst voor de) Top 2000, maar het merendeel is gewoon afgevallen. De meest dramatische afvaller is ook hier Heidevolk. Want Herboren In Vlammen vinden we niet meer terug in de afgelopen editie, terwijl dat nummer nog op positie 145 stond het jaar ervoor. Ook Love Or Axe Murder van No Man’s Valley (#245 in 2016), Anotherloverholenyohead van Prince & The Revolution (#310), Short Skirt/Long Jacket van Cake (#312) en Aviation van The Last Shadow Puppets (#318) kwamen stemmen tekort om de lijst te halen.
Waar nummers verdwijnen komt natuurlijk plaats voor nieuwe liedjes. Van de 642 nieuwkomers hebben er 120 al eens eerder in de lijst gestaan, wat dus inhoudt dat er 522 nummers geheel nieuw voor de Snob 2000 zijn. De hoogste nieuwe binnenkomer stoomt meteen ook de top tien binnen. Want Thinking Of A Place van The War On Drugs debuteert op nummer 6. Verder debuteren ook Bronze Minds van The Mudd (#27), The Queen Is Dead van The Smiths (#36), Pain van wederom The War On Drugs (#39) en Daydreaming van Radiohead (#109) erg hoog.
Tenslotte zijn er de nummers die dit jaar een enorme vlucht naar boven hebben genomen. De grootste stijger is Holy Wars… The Punishment Due van Megadeth, dat 1596 plaatsen winst heeft geboekt. Verder kregen ook Wake Up van Mad Season (1370 plaatsen winst), Vigil van Fish (1361 plaatsen winst), Kraaien van Krang (1251 plaatsen) en So Young van Suede en Killer/Papa Was A Rollin’ Stone (Live) van George Michael (beide 1229 plaatsen winst) een flinke duw naar de top van de Snob.

Kijken en luisteren

Voor de liefhebbers van lijstjes hebben we hier de Snob 2000 van 2017 Excel-lijst mét de noteringen van de afgelopen jaren.

Luister je liever naar de Snob 2000, dan zijn daar meerdere mogelijkheden voor.
Als je de uitzendingen van de Snob 2000 op Pinguin Radio wil terugluisteren dan kan dat, want ze zijn allemaal per dag gearchiveerd als podcast. Bart, bedankt!
18 december19 december20 december21 december22 december23 december24 december25 december26 december27 december28 december29 december30 december31 december.
De lijst is ook te vinden op Spotify. Met 1946 nummers is deze bijna compleet, afgezien van een aantal artiesten/nummers die helaas nog niet te vinden zijn op Spotify. De lijst heeft ook al meer dan 2000 volgers, dus volg de lijst ook (user snob_2000), speel af en geniet!

Met dank aan Chris Bol van ShowLegend is er ook een YouTube-playlist van de Snob 2000 gemaakt. Mocht je dus liever van dat medium gebruikmaken dan kan je ons daar ook vinden.

Tenslotte is een enthousiaste fan ook bezig om de Snob 2000 op Apple Music te zetten. Door te zoeken op Snob 2000 zou je deze ook moeten vinden. Bedankt hiervoor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.