Op 16-jarige leeftijd won Babou voor Luxemburg het Songfestival in 1965 met Poupée De Cire, Poupée De Son. Het was verre van toonzuiver, maar ze bleek een frisse wind in het stoffige arsenaal van zangers en zangeressen. Het lied was gecomponeerd door Serge Gainsbourg, die sinds 1964 de  teksten voor haar succesvolle singles schrijft. Naïef als France Gall is heeft ze niet door dat hij haar als een Lolita neerzet gezien titels als Baby Pop en Les Sucettes. De laatste kan op twee manieren begrepen worden: een onschuldig meisje dat een fopspeen bij de drogist wil kopen of een iets minder onschuldig meisje die een man oraal bevredigd. Het controversiële nummer wordt desalniettemin een vette hit, maar Gall is er klaar mee en stopt de samenwerking met de oude(re) viespeuk.

Ze richt zich op een carrière in Duitsland, heeft diverse hits (in het Duits) en is daar heel populair in tegenstelling tot haar vaderland, waar ze pas in 1974 weer een hit zal hebben wanneer zanger en topcomponist Michel Berger besluit met haar samen te werken. Het roer gaat muzikaal gezien drastisch om, want in alle eerlijkheid waren de liedjes voor deze tijd van een verschrikkelijk matig niveau. In 1976 trouwen ze en als huwelijksgeschenk componeert Berger een musical (Émilie Ou La Petite Siréne) en neemt Ça Balance Pas Mal à Paris als duet met haar op. Het werd een enorme hit. Overigens is de door hem geschreven musical Starmania de langstlopende Franse musical (sinds 1978). Door de jaren heen zal ze nog diverse grote hits hebben, zoals Il Jouait Du Piano Debout, Donner Pour Donner (met Elton John), Ella, Elle L’a (een ode aan Ella Fitzgerald) en Babacar dat in 2009 gecoverd wordt door Lara Fabian en Kate Ryan, die er een enorme hit mee scoort. Babacar is de naam van een jongetje die Gall en Berger leerden kennen tijdens een reis naar Senegal.

In 1992 overlijd Berger op 44 jarige leeftijd aan een hartaanval na een partijtje tennis. Een paar maanden later wordt bij Gall borstkanker ontdekt en in 1997 sterft hun dochter (19) aan de gevolgen van taaislijmziekte, waarna ze een punt achter haar carrière zet.  Op 7 januari 2018 sterft ze; de kanker was terug gekeerd.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.