Elke dag belichten we een top 10. Vandaag van Arthur Albracht.

Tsja, ik wil ze natuurlijk allemaal in de top 25. Daarom voor alle nummers een kleine onderbouwing.

Belle & Sebastian – Jonathan David

Belle & Sebastian hebben meerdere pareltjes gemaakt. Dit is mijn favoriet en de meest melodieuze. Het driestemmige stukje vanaf 1 minuut 50 = voor mij kippenvel-moment.

Johan – Day Is Done *: Beste Nederlandse band, die een internationale doorbraak had verdiend. In dit nummer komt alles samen: melodie, melancholie en meeklappen!

Seahorses – Blinded By The Sun: John Squire speelt het lekkerst gitaar van iedereen. In de Stone Roses was dat al fijn, maar deze latere band was stiekem nog beter. Dit is het mooiste nummer.

Rialto – Monday Morning 5:19 *: Een filmsoundtrack verwerkt tot popsong. Alles klopt! De singleversie is ingekleurd met extra strijkersarrangementen en maakt het helemaal af.

Weyes Blood – Seven Words: Ongewone opbouw, tikkeltje zweverig, maar ontroerend mooi. Vooral de overgang van couplet via brug naar Now I Face Tomorrow.

Roosbeef – Onder invloed: Ik let meestal niet zo op teksten. Bij NL-talige muziek kun je er moeilijk omheen. Tekstueel treffend, zowel humoristisch (Xander de Bbbbbuisonjé) als gevoelig en een mooie opbouw.

Stonecake – Tuesday Afternoon: Onderschatte eendagsvlieg uit Zweden. De perfecte popsong?

Blackfield – Jupiter: Gewoon een prachtig nummer. Ik ben niet zo van de koortjes, maar hier is het heel subtiel en werkt het wel. Check ook de bijpassende clip met zandstrooikunst.

Strangelove – Sway: Overmatig drank/drugsverslaving, depressiviteit en zelfmoordneigingen van zanger Patrick Duff. Het zijn allesbehalve ingrediënten voor een prettig leven, maar soms levert dat juist de mooiste songs op. My Life Don’t Belong To Me, hoe depri wil je ze hebben, maar om deze fraaie melodie en inkleuring kun je niet heen.

Grandaddy – The Crystal Lake: Door Grandaddy maakte ik voor het eerst kennis met de term ‘lo-fi’. Nooit geweten dat goedkope geluiden tot zo’n mooi eindresultaat kunnen leiden.

De liedjes met een link verwijzen naar een blog.

De liedjes met een sterretje (*) zullen helaas niet in de keuzelijst terug te vinden zijn, omdat deze al opgenomen zijn in de lijst van de Top 2000

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.