Elke dag belichten we een top 10. Vandaag van hoofdredacteur Paul Gersen.

Queens Of The Stone Age – Make It Wit Chu *

Ik leerde Queens Of The Stone Age per toeval kennen op Pinkpop 2001. Veel van die editie kan ik me niet meer heugen, alleen dat ik compleet omver  geblazen werd door Tool en dat er de basis voor een lange liefde voor de muziek van Josh Homme en de zijnen zou worden gelegd. Mark Lanegan was erbij, de later ontslagen bassist Nick Oliveri ook nog, maar wat me het meeste bijbleef was die boomlange rooie vent die met z’n ijle stem en staccato gitaarspel iets deed wat ik nog nooit had gehoord: rockmuziek maken die zowel stoer als sexy is. Het zorgde ervoor dat ik vanaf mijn zeventiende alles zou verslinden wat uit de pen van Homme zou komen.

Dat was me overigens ook nogal wat. Voor iemand die nog niet zo lang de veertig gepasseerd is, heeft Homme een discografie waar een archivaris de hik van zou krijgen. Kyuss, Them Crooked Vultures, Eagles Of Death Metal, tientallen samenwerkingen met andere artiesten en dan is er ook nog The Desert Sessions, een project waarmee hij met verschillende muzikaal gelijkgestemde vrienden door de jaren heen tien EP’s in de befaamde Californische studio Rancho De La Luna opnam. Bekende muzikanten als Mark Lanegan, Dave Catching, Chris Goss, Dean Ween, Alain Johannes, PJ Harvey en anderen uit de plaatselijke desert-scene  kwamen daar bij elkaar om ‘on the spot’ songs te schrijven en meteen op te nemen. Eén van die nummers: het kleine stuurse liefdesliedje I Wanna Make It Wit Chu. Het haalde de negende EP Volume 9: I See You Hearin’ Me uit 2003 en waar Homme de lead pakte, deed Harvey de achtergrondzang.

Blijkbaar heeft de song nog een tijd lang door het hoofd van Homme gespookt. In 2007 verscheen het ineens op het QOTSA-album Era Vulgaris. Die versie is iets meer aangekleed en is voorzien van één van de beste solo’s die ooit van de roodharige muzikant is vastgelegd. Tijdens de show van de band in de Ziggo Dome speelden ze het nog. Ik zag het gebeuren en wist weer precies waarom Queens Of The Stone Age mij toen in 2001 zo greep. Stoerder en meer sexy krijg je het namelijk niet.

De overige keuzes van Paul zijn:

Tool – Lateralus #
Patrick Watson – Lighthouse
Them Crooked Vultures – No One Loves Me And Neither Do I
Nick Cave & The Bad Seeds – Push The Sky Away
Led Zeppelin – Babe I’m Gonna Leave You
Benjamin Clementine – Condolence
Jeff Buckley – Lover, You Should’ve Come Over
Pearl Jam – Given To Fly
Eefje de Visser – Scheef

De liedjes met een link verwijzen naar een blog.

De liedjes met een sterretje (*) zullen helaas niet in de keuzelijst terug te vinden zijn, omdat deze al opgenomen zijn in de lijst van de Top 2000

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.