Hoe kan het dat je singlesucces hebt, maar geen platenmaatschappij een elpee wil produceren? Dit overkwam de band Cobra (na twee naamswijzigingen: Jasper Mule en Island). Een van oorsprong Nijmeegse band, die met de verhuizing naar popstad Den Haag haar naam veranderde. Den Haag, waar het allemaal gebeurde in die dagen.

Ik vroeg gitarist Rob Vunderink de reden van de verhuizing: We zaten in Nijmegen te ver af van de lui die de business deden, zoals Fred Haayen, die onze eerste twee singles produceerden. In Den Haag hadden we binnen enkele maanden een hit, met The War Will Soon Be Over (My Love). Freddie Haayen produceerde. We hadden geen uitgewerkt intro. Doen we later wel, zei Freddie. Op een gegeven moment, verderop in het nummer, zat ik wat te improviseren. Dat moet ik hebben, zei Freddie. En zo begint het nummer met een geïmproviseerde gitaarsolo.

I’ll be home with you, so wait, my love
It’s been long since I saw you, my love
(Time is near, can’t you hear?
War will soon be over)

Het lied vond haar inspiratie in de Vietnam-oorlog en de hoop dat de wereldwijde protesten tot een snel einde van deze interventie zou leiden. Helaas zouden we nog 4 jaar moeten wachten, totdat deze 20 jaar durende oorlog beëindigd zou worden.

(I’ll be wounded so bad
Promise me you won’t be sad)
If I don’t come home, you will get a letter
(Then you will know) I won’t get better
(But the war will soon be over)

Cobra zou een jaar later nogmaals een hitje scoren met So Dissatisfied, maar beide singles kregen niet het commerciële succes wat ze eigenlijk verdienden. Onbegrijpelijk, want de band stond garant voor kwaliteitrock met de Engelse zanger Winston Gawke. Ze waren in Toppop en er waren regelmatig nationale optredens. Vunderink: we hebben ’s nachts een keer na een optreden de hele weg van Rotterdam naar Den Haag met onze bus naast Groep 1850 gereden. Wij spoten onze brandblusser leeg op hun voorruit. Zij gooiden een krant met een drol erin op onze voorruit. Winston: als je poept, moet je ook altijd plassen, dus één van die lui heeft in zijn broek gepist.

De overige muzikanten waren basgitarist Paul Heppener (later Shocking Blue) en Michiel Driesden (later Livin’ Blues). In 1972 vertrok Vunderink: na Cobra was er voor mij eerst Centaur, daarna The Hammer. Er werden twee singles opgenomen, waaronder Hitchkok’s LullabyWe hebben één keer die zwart-witte make-up gebruikt bij Sjef van Oekel om te voorkomen dat wij alleen zouden worden gebruikt voor de grappen en grollen van Wim T. Schippers. Dat is gelukt, zoals je op de video kunt zien.

In 1978 richt hij samen met Pim Koopman Diesel op. Vervolgens een verblijf  bij Vitesse om na een jaar een doorstart met Diesel te maken, en met de single Samantha weer een hit zou opleveren. In 2001 werd hij gitarist bij Kayak en inmiddels heeft hij weer een doorstart met Diesel gemaakt.

Winston Gawke maakt in 1974 nog een single, Charmaine, maar dit wordt geen hit, en vertrok terug naar zijn moederland.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.