AC/DC, Flash & The Pan, The Easybeats, Rose Tattoo, John Paul Young. Overal had George Young een vinger in de pap. Als zanger, gitarist, componist of producer. Gigantisch veel hits en bekende deuntjes komen van zijn hand: Hey St. Peter, Friday On My Mind, Bad Boy For Love, Love Is In The Air.

In 1964 richtte hij The Easybeats op. Vrijwel elk lied komt – al dan niet met een ander bandlid – van zijn hand. Na het opbreken van de band ging legde hij zich, samen met bandlid Harry Vanda, toe op producties. Tot en met AC/DC’s Powerage verzorgen zij de productie. Medio jaren zeventig richtten ze de studioband Flash & The Pan op en scoren (met hem als zanger) meerdere hits. Hij is eveneens verantwoordelijk voor de Australische megahit van ex-Easybeats zanger Stevie Wright: Evie. Eind jaren negentig legt hij zijn werkzaamheden neer en verkast met zijn familie naar Portugal.

Young had vijf broers en een zus, en was de oudere broer van de bekende Young’s uit AC/DC: Malcolm en Angus. Allen waren in Schotland geboren, maar in hun jeugd naar Australië geëmigreerd. Hun oudste broer Alex bleef in Engeland en zou een hit scoren met de band Grapefruit (Deep Water).

Hij is zondag op 70-jarige leeftijd overleden. AC/DC gaf het volgende persbericht uit: It is with pain in our heart that we have to announce the passing of our beloved brother and mentor George Young. Without his help and guidance there would not have been an AC/DC. As a musician, songwriter, producer, advisor and much, much more, you could not ask for a more dedicated and professional man.

As a brother, you could not ask for a finer brother. For all he did and gave to us throughout his life, we will always remember him with gratitude and hold him close to our hearts.

Foto: George Young zit uiterst rechts

2 comments

  1. Leuk detail: productie- en Flash And The Pan-kompaan Harry Vanda heette eigenlijk geen Harry Vanda, maar Johannes van den Berg. Jup, geëmigreerd vanuit Nederland.

  2. Uit Voorburg om precies te zijn. Benieuwd hoe zijn kennismaking met St. Peter verloopt
    https:ondergewaardeerdeliedjes.nl/2017/04/17/down-under-battle/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.