Legalize it
Don’t criticize it
Legalize it, yeah, yeah
And I will advertise it

Peter Tosh kwam direct in mijn gedachten toen ik een artikel over cannabis las. Mijn tweede gedachte was de film Up In Smoke en mijn derde gedachte was de stupide opmerking van Bill Clinton, dat hij eigenlijk niet gerookt had omdat hij niet geïnhaleerd had. Maar dit terzijde.

Hoe dan ook, er is nooit bewezen dat hasj, marihuana, pot, wiet of ganja dodelijk is, maar desondanks stelden de Amerikaanse autoriteiten in 1998 dé grens vast met betrekking tot een dodelijke dosis. Kom op, zeg. Deze onzin wordt u gebracht door dezelfde zwakzinnigen, die geen regulering van particulier wapenbezit willen ondanks dat scholen een soort trainingsgebied geworden zijn. Dezelfden die zelfs het minimale bezit voor een peukie strafbaar stellen (uitgezonderd de Westkust en enkele Oostkust-Staten) en en een gevangenisstraf eisen tussen de echte drugscriminelen. En ook voor medicinale doeleinden, terwijl wetenschappelijk bewezen is dat cannabis een genezende werking op dementie en Alzheimer heeft en verlichting biedt bij chronische pijn, spierspasme, misselijkheid en (potverdomme) Gilles de La Tourette. Kennelijk vinden ze morfine een betere oplossing; gelukkig niet verslavend. En om er een Nederlands tintje aan te geven: dezelfde fantasielozen die stelden dat She Likes Weeds van de Tee Set over drugs ging in plaats van een kruidenvrouwtje.

En nu komt de clou! In al hun wijsheid hebben ze bedacht dat cannabis dodelijk is wanneer je 680 kilo hebt weg gepaft. Ik herhaal: 680 kilo. Laten we het opbreken naar dagelijks gebruik. Zelfs wanneer je 10 gram per dag rookt zijn dat 68.000 zware jongens. En laten we grof doen; je gebruikt 20 gram per dag. Los van het feit dat er helemaal niets meer uit je handen komt en je hersenfuncties vele uren tot het absolute minimum zijn teruggebracht, ben je in ieder geval 93 jaar onder de pannen. Mag ik stellen dat de waarschijnlijkheid dat je aan andere zaken overlijdt een ietsiepietsie groter is?

Ondanks dat Jamaica als het cannabis-mekka gezien wordt was het daar tot 2015 illegaal, maar sindsdien – voor particulier gebruik – nog maar een kleine overtreding. Peter ‘Stepping Razor’ Tosh deed al in 1975 een dappere poging het bezit te legaliseren, maar sprak tegen dovemansoren. Legalize It (van zijn debuut soloalbum) werd zelfs verboden, maar pogingen het lied te onderdrukken faalden hopeloos. Peter Tosh kreeg (misschien wel juist hierdoor) internationale bekendheid. En in 1978 werd zijn derde album Bush Doctor niet door een Engelse wederverkoper verkocht, omdat er een sticker op de hoes zat dat – na er aan gekrabbeld te hebben – een wietlucht verspreidde. It blows, man.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.