Het was een enorme sensatie eind jaren ’90. Geruchten gingen dat er een nieuwe rapper uit de Verenigde Staten was opgestaan. En dát was niet zo verrassend… Maar deze was blank! Natuurlijk, ik kende mijn klassiekers, en was Vanilla Ice en Snow zeker niet vergeten, maar om nou te zeggen dat die héél serieus werden genomen door de rapscene, nee.

Eminem werd dat echter al direct vanaf het begin. Niet heel gek, want hij was afkomstig uit de stal van raplegende Dr. Dre en dan wist je dat dit geen koekenbakker was. En dat bleek ook wel. Het was verfrissend, vernieuwend. Geen boze, politiek geladen teksten, maar een rapper met een iets te groot ego die zich even voorstelde. Niet vies van een beetje provoceren maar zichzelf toch ook weer niet ál te serieus nemend.

Heerlijk! Maar het belandde het toch niet in mijn platenkast, ondanks dat ik mij na de aanschaf van Bailamos van Enrique Iglesias inmiddels alles kon permitteren. Dat gebeurde echter alsnog bij de tweede productie van de meester en zijn leerling. Een plaat waarmee Eminem bewees dat hij méér was dan die grappige, witte rapper.

Het ritme was lekker, het verhaal krachtig, de raps goed en de afwisseling tussen de donkere stem van Dr. Dre en het felle van Eminem ontzettend sterk. Maar in de Verenigde Staten deed het plaatje de nodige stof opwaaien. Want… was dit niet het aanzetten tot verkrachting van een minderjarige? Of nóg erger: tot moord, met die twee gunshots aan het einde? Maar de critici die dat riepen, gingen volledig voorbij aan de boodschap.

De heren deerde het ook niet. Het plaatje verkocht uitstekend in hun thuisland. Guilty Conscience bereikte er de nummer één-positie in de R&B-charts. In Nederland bleef het succes, ondanks mijn aanschaf, iets achter. Het wist niet de prestaties van haar voorganger te evenaren. Een 21ste plaats in de Top 40 bleek het hoogst haalbare. Maar ik kan in ieder geval zeggen dat ik eraan heb bijgedragen: de start van de immense carrière van Eminem, die na twee nummer één-hits en nog een hele reeks aan Top 10-noteringen, inmiddels met vijf nummers in de Top 2000 staat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.