Iedereen heeft vast vroeger een cassettebandje (of CD) gemaakt voor op reis, met muziek voor onderweg of voor in de strandstoel.
In juli en augustus gaat de aandacht naar deze herinneringen.

In Nederland hadden we Lange Frans & Baas B met Mee Naar Diemen Zuid… Maar in Duitsland hebben ze Romano, met Köpenick. Met zijn twee lange vlechten ziet hij er misschien niet zo stoer uit, maar stiekem is hij minstens net zo ‘gangsta’ als onze gebrouilleerde Hollandse helden. Romano is de artiestennaam van Roman Geike. Een Duitse artiest die zich niet makkelijk in een hokje laat vangen. Hij treedt regelmatig op als schlager-zanger, geeft in Tsjechië drum-‘n-bass-party’s en had in Australië een techno-hit dankzij een H&M-commercial.

En wij leerden hem in 2015 kennen als rapper. Hij kwam destijds veelvuldig op de lokale radio voorbij met het nummer Köpenick. Toevállig ook het stadsdeel van Berlijn waar wij een aantal dagen ons hotel hadden. Een geweldig plaatje dat direct opviel tussen alle andere popliedjes, vanwege de stevige groove en de heerlijke old school hiphop-sound die uit de autospeaker knalde.

Straight outta Köpenick dus. En hij parodieert er in de clip van het nummer lustig op los. De video nam hij voor de gelegenheid niet op in zijn hood Berlijn, maar in Los Angeles, en dan precies in die ene wijk: Compton. Alle hiphop-clichés komen in de clip voorbij: de homies, de bitches, de vette auto’s, de geile moves (ook van Romano zelf) en de bijbehorende attitude. Een vette knipoog naar de biopic over de hiphop-grootheden N.W.A. die op dat moment in de bioscopen draaide.

Een hit is het niet geworden, óók niet in ons buurland. Maar bij ons in de auto wél. En het is nog steeds een leuke herinnering aan een heerlijke novembervakantie in Duitsland.

Volg Het Vakantiebandje op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
The Pilgrims – Lost Train
David Byrne & St. Vincent – Road To Nowhere
Frank O’Moiraghi – Show Me (Spacer)
Chris Rea – It’s All Gone
Tröckener Kecks – Ver Van Huis
Mafalda Arnauth – O Mar Fala De Ti
Eddie Vedder & Nusrat Fateh Ali Khan – The Long Road

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.