Iedereen heeft vast vroeger een cassettebandje (of CD) gemaakt voor op reis, met muziek voor onderweg of voor in de strandstoel.
In juli en augustus gaat de aandacht naar deze herinneringen.

Het is misschien wel de langste vakantie die ik ooit heb gehad: de tijd tussen eindexamen en begin van mijn studie. Op het punt om uit te vliegen, verken je de randen van het ouderlijk nest. De wereld ligt open, de tijd is eindeloos, je bent in de kracht van je leven. De meisjes zijn knap. Wat kan je gebeuren?

Kid Creole vertelt dat hij niet Annie’s vader is, Dexy’s Midnight Runners heeft iets met Eileen en Culture Club vraagt zich of hij/zij hem/haar werkelijk pijn wil doen. Met een grote vriendengroep bezoeken we tal van eindexamenfeesten. Een enkele keer party-crashend. De soundtrack van de zomer van 1982 is rijk en divers en ondergedompeld in bier. Misschien komt het wel daardoor dat ik die zomer associeer met een album dat pas in de herfst van 1982 uitkwam: New Gold Dream (81-82-83-84) van de Simple Minds. En dan ook nog met een specifiek moment.

Het is zo’n moment dat zich vastzet in je geheugen: bij een boerderij ergens in het Limburgse heuvelland, hangen we rond een kampvuur. De zon is bijna onder, de lucht is warm en rood. Iemand’s zolen beginnen te roken omdat hij te dicht bij het vuur zit. Heus.

Brilliant days, wake up on brilliant days
Shadows of brilliant ways will change all the time
Memories, burning gold memories

Gold of day memories change me in these times

Nooit meer zou de muziek én de tekst beter passen bij de landerige, dromerige sfeer van dat moment. Nooit meer zou ik zo’n lange zomer beleven zonder zorgen. Een prachtige herinnering gekleurd met muziek.

https://www.youtube.com/watch?v=b7XZPhgmTaw&feature=youtu.be

Volg Het Vakantiebandje op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
The Pilgrims – Lost Train
David Byrne & St. Vincent – Road To Nowhere
Frank O’Moiraghi – Show Me (Spacer)
Chris Rea – It’s All Gone
Tröckener Kecks – Ver Van Huis
Mafalda Arnauth – O Mar Fala De Ti
Eddie Vedder & Nusrat Fateh Ali Khan – The Long Road

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.