Iedereen heeft vast vroeger een cassettebandje (of CD) gemaakt voor op reis, met muziek voor onderweg of voor in de strandstoel.
In juli en augustus gaat de aandacht naar deze herinneringen.

Fouter dan fout. Maar wél een plaatje dat je helemaal in de stemming brengt voor die lange partynachten in een broeierig vakantieoord. Compleet met foute snor en oversized zonnebril veroverde Günther in 2004 het internet met zijn Ding Dong Song.

Mede dankzij indie rockband Franz Ferdinand, die tijdens een optreden voor de Nederlandse radio het nummer coverde, scoorde het vervolgens een jaar later óók goed in de Noord-Europese hitlijsten. In Zweden klom het plaatje zelfs op tot de nummer één-positie. Gek genoeg wist het juist bij ons dan weer níet de charts te halen. Dat het in Zweden wél hoge ogen gooide had wellicht ook te maken met het feit dat hij daar vandaan kwam. Hoewel je dat met zo’n naam en zijn zware Duitse accent niet zou verwachten. Maar Günther was dan ook zijn artiestennaam en Ding Dong Song was vooral bedoeld als parodie op het genre ‘eurodance’, dat met name in ons buurland nog steeds populair was. Daar konden ze er niet echt om lachen. Het schampte even de lokale Top 100 maar was twee weken later alweer verdwenen.

En in Nederland bereikte het dus überhaupt niet de charts. Terwijl er naast het radio-optreden nóg een link is tussen de hit van Günther en ons koude kikkerlandje. Ding Dong Song heeft namelijk een Nederlands origineel. Als we héél diep achterin die platenkast duiken, komen we uit bij een liedje van een kapper uit Hilversum. Hij bracht in 1984 de single Tra La La – Ding Dong Song uit, maar ook die single haalde het archieven van de Top 40 niet en wist eigenlijk alleen in de Scandinavische landen wat te verkopen.

Volg Het Vakantiebandje op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
The Pilgrims – Lost Train
David Byrne & St. Vincent – Road To Nowhere
Frank O’Moiraghi – Show Me (Spacer)
Chris Rea – It’s All Gone
Tröckener Kecks – Ver Van Huis
Mafalda Arnauth – O Mar Fala De Ti
Eddie Vedder & Nusrat Fateh Ali Khan – The Long Road

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.