Iets creëren geeft voldoening. Ik ben jaloers op een timmerman, die kan maken wat zijn ogen zien. Of een muzikant die noten kan samenvoegen tot een nieuw geheel met soms als ultieme beloning dat het lied voor eeuwig in de herinnering van de luisteraar opgesloten blijft. En natuurlijk het wonder van nieuw leven. Natuurlijk dragen mannen er iets aan bij, maar we lopen niet 9 maanden (waggelend) met dat nieuwe mensje rond.

En dan heb je zo’n moment dat meerdere creaties tegelijkertijd in iets moois vertaald worden. Een moment dat het geheel meer is dan de som der delen. Friese zangeres Nynke Laverman was in de weken voorafgaande aan het televisieprogramma Studio 9 in de Brusselse ICP Studio net bevallen. Het concept is dat twee muzikanten die elkaar’s tegenpolen zijn binnen 36 uur samen een lied moeten componeren en opnemen. 36 uur volledig op elkaar’s lippen: samen eten, slapen en musiceren. Er zijn relaties voor minder geklapt. De tegenpool was in dit geval de Haagse rockers Di-rect.

Nynke Laverman besefte dat ze normaal gesproken een Fries slaapliedje voor haar spruit zou zingen. Dit werd de basis van de tekst, maar er is muzikaal geen enkele sprake van een wiegeliedje. De uitkomst is spectaculair, want volledig trouw aan hun individuele wortels werd het een combinatie van een rustige ballad met harde rock én een combinatie van Fries en Engels. Twee muzieksoorten, die samenvloeien tot iets fantastisch anders.

Jou dy oer
Lytse jonge
Jou dyn lichem oer
Oan ’e sliep
Eagen ticht en
Finsters iepen
Sliepe sliepe
Myn jonkje
Mem wachtet op dy

Rest your head
Rest your heavy head
In my hands
Lay your body down
In seasons of slumber
The silent observer
Awaits with a smile

Weergaloos goed, maar geen hit. Gelukkig misschien wel, want anders zou ik er niets over schrijven.

2 comments

  1. Geweldig mooi en verrassend lied, ik was net 6 maanden moeder toen ik deze song hoorde in t tv programma en ben het nooit vergeten. Vanavond zocht ik het, en kwam op deze site. Bedankt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.