Steeds meer Amerikanen kunnen net zo eenvoudig aan een wapen als aan een hengel komen. Slechts een handvol Staten vereist een registratie en vergunning om een vuurwapen te kopen en te dragen. Er zijn weinig of geen belemmeringen, ongeacht de achtergrond (bijvoorbeeld strafblad, drugsgebruik of psychische gestoordheid). De vijf dagen wachttijd is grotendeels verdwenen, zodat werkelijk iedere idioot vrijwel direct zijn ‘probleem’ ter plekke kan oplossen. Bovendien hoeft de koper niet aan te tonen ervaring te hebben met het afvuren van wapens.

My gun is bigger than yours,
So let’s arm the masses and see what the bastards do then.

Eén en ander betekent dat verborgen wapens toegestaan worden op scholen, in gemeentehuizen, rechtbanken en in auto’s. Met andere woorden, wanneer jouw baas je ontslaat of géén loonsverhoging geeft kan het zo maar zijn dat de werknemer naar zijn auto loopt en terug komt om verhaal te halen. Bovendien kunnen politieagenten in problemen komen wanneer zij iemand met een verborgen wapen aantreffen.

And there’s chaos when push comes to shove,
But it’s music to my ears

Welke drogredenen worden aangevoerd door de machtige wapenlobby?
* Gezagsgetrouwe burgers voorkomen misdaad
* Een goed persoon zal altijd een goed persoon blijven; ze hebben geen licentie nodig om een goed persoon te zijn
* Wapenvrije zones vermoorden mensen (er wordt verwezen naar de schietpartij op diverse scholen)
* Mensen die wapens dragen kunnen helpen in bepaalde situaties, zoals bij sexueel misbruik, gewapende overvallen of andere misdaden

Met enig gevoel voor humor zou je kunnen zeggen dat deze staten willen bezuinigen op de politiemacht en de burgers het probleem willen laten oplossen, maar zonder enige vorm van training en emotionele beheersing kan elke situatie volledig uit de hand lopen. We weten allemaal dat er zeer licht ontvlambare types rondlopen, die het liefst een scene uit Rambo of Dirty Harry willen naspelen. Diverse mensen hebben gedragsstoornissen, die – niet gehinderd door enige vorm van ratio – hun gelijk willen halen en dan hebben we het nog niet eens gehad over mensen die onder invloed van drogerende middelen (drugs, medicijnen, alcohol) zijn.

Rise Against is niet vies van een politieke stelling. Deze hardcore punkband uit Chicago staat bekend om haar progressieve kijk en steunt organisaties zoals Amnesty International en PETA (dierenrechten). Bovendien zijn alle bandleden vegetariërs en gebruiken ze geen alcohol, tabak of recreatieve drugs. Hun eerste twee albums waren weinig succesvol, maar in 2004 ontvingen ze hun eerste gouden plaat. De daaropvolgende albums schopten het zelfs tot de platina status. Hun grootste single-hit tot nu toe is Help Is On The Way en gaat over de traagheid van het sturen van hulp aan rampgebieden in het algemeen.

People Live Here is een akoestische ballad over wapenverkoop en de teleurgestelde en verbitterde vermoeidheid wanneer er weer een moord op het nieuws is of in de kranten beschreven wordt.

From the coffins full of kindergarteners,
Is this what you call free?
From the hate that drips from all your crosses,
Are your hands so clean?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.