De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

Onze gast beroert de toetsen sinds 1997 en hij draait graag aan knopjes van analoge synthesizers. Eerst bij Flemming; een Amsterdamse groep, die zich van een Britpopband ontwikkelt tot een alternatieve popband die het experiment in de arrangementen niet schuwt. Hun eerste single Name? gaat vergezeld van een spraakmakende videoclip, die zich afspeelt op de gefingeerde set van een pornofilm. De critici zijn enthousiast, maar tot een doorbraak zal het niet komen.

Sinds 2005 speelt hij in Moke, die een jaar later al in het voorprogramma van Paul Weller in Londen staan. Hun eerste single Last Chance zorgt direct voor de doorbraak en sindsdien zijn ze niet meer uit het (Nederlandse) muzikale landschap weg te denken. In het najaar komt hun nieuwe album uit. We vroegen hem nog even wat zijn favoriete Moke-liedjes zijn: This Plan, Scratch Marks en Let it Burn.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Eddy Steeneken (Moke): Depeche Mode – Walking In My Shoes (1993)

Depeche Mode is voor veel mensen nog steeds dat luchtige synthesizer bandje uit de jaren ’80. Met name dankzij hits als Just Can’t Get Enough. Gezellige leatherboys zonder boodschap.

In de jaren negentig is de band naar mijn idee tot volle wasdom gekomen. Op het album Violator uit 1990 heeft de band voor het eerst gekozen voor het integreren van gitaren in het elektronische geluid; denk aan tracks als Personal Jesus of Enjoy The Silence. Verder wordt de thematiek van de teksten gaandeweg zwaarder.

Het album dat daarop volgt, Songs Of Faith And Devotion, trekt deze lijn nog verder door. Er worden live drums aan het elektronische arsenaal toegevoegd. De nummers worden steeds grimmiger en gaan onder andere over de zware heroïneverslaving van zanger Dave Gahan. Die nummers worden destijds overigens nog allemaal geschreven door (inmiddels) gitarist Martin L. Gore. Hij kan zich kennelijk, om welke reden dan ook, goed inleven in de situatie van de zanger.

Onder leiding van producer Flood wordt een unieke sound gecreëerd, die je meeneemt op een trip van opener I Feel You tot en met afsluiter Higher Love. De Devotional Tour die hierop volgde was een prachtig geregisseerde intense ervaring, met meesterlijk podium- en visualsontwerp van vaste fotograaf, hoesontwerper en videomaker Anton Corbijn.

Eén van de tracks waar alles wat mij betreft bij elkaar komt is Walking In My Shoes met  een video van Corbijn die doordrongen is van symboliek.

Eddy verwijdert Lucky In Love van Tommy Castro.

1966 The Left Banke – Walk Away Renée
1969 Fairport Convention – Who Knows Where The Time Goes
1969 James Brown – Mother Popcorn
1969 The Aerovons – World Of You
1971 Fields – A Friend Of Mine
1972 Esther Phillips – From A Whisper To A Scream
1972 Neil Young – Old Man
1974 Maria Bethânia – A Felicidade
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1976 Rory Gallagher – Edged In Blue
1977 Sonic’s Rendezvous Band – Slow Down (Take a Look)
1978 Ton van der Meer – Ik Ben Gebeten Door De Poolvos
1980 Johan Timman – Look Out For The Killer
1983 John Spencer – Johnny Vergeet me Niet
1984 Let’s Active – Waters Part
1985 Waterboys – Medicine Bow
1989 Bonnie Raitt – Too Soon To Tell
1993 Depeche Mode – Walking In My Shoes
1993 Morphine – Thursday
1993 Wu Tang Clan – Wu-Tang Clan Ain’t Nuthing Ta F’ Wit
1999 New Radicals – Someday We’ll Know
2003 Yo La Tengo – Today Is The Day
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 Cuban Heels – Work Me Baby
2008 Elbow – Weather To Fly
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2012 Sukilove – Somehow Someday
2013 Sir Yes Sir – Smiling
2014 Opeth – Cusp Of Eternity

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Arthur Akkermans, Guido BelcantoBertolf, Ad Bouman, Peter van Capelle, Bob Fosko, Bart GeeversAnneke van Giersbergen, Marinus de GoederenAnnelotte de GraafSpecs Hildebrand, Peter KoelewijnAnne-Maarten van Heuvelen, Jerry HormoneJiggy Djé, Michael de Jong, Frans Kraaikamp, Saskia van OerleAnouk Paus, Dave von RavenJulian Sas, Rebecca Sier, Eddy Steeneken, Henk Temming, Hans Vandenburg, Guus Willemse en Jonas Winterland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.